Ξεκίνησε και επίσημα στη Γερουσία η δίκη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μια ιστορική ημέρα για τη χώρα όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα.

Σε πρώτη φάση οι γερουσιαστές θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση – και τις πιθανές τροπολογίες της – σχετικά με τους κανόνες που θα ακολουθηθούν σε αυτή τη δίκη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, καθώς φέρεται να πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να διερευνήσει μια υπόθεση του πολιτικού του αντιπάλου, Τζό Μπάιντεν, και της παρεμπόδισης της έρευνας του Κογκρέσου.

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, οι Γερουσιαστές θα κληθούν να αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η δίκη.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ πρότεινε κανόνες που θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη δίκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Μακόνελ παρουσίασε ένα ψήφισμα που θα έδινε στους Δημοκρατικούς εισαγγελείς και τους δικηγόρους του Τραμπ 48 ώρες – 24 ώρες η κάθε πλευρά –  για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους σε ένα μέγιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη δίκη «φάρσα» και «κυνήγι μαγισσών»

Νωρίτερα, απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αμέσως μετά την άφιξή του στο Νταβός γιατί δεν ήταν στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τραμπ απάντησε: «Ερχόμαστε να συναντήσουμε παγκόσμιους ηγέτες, τους πιο σημαντικούς ανθρώπους το κόσμου και θα γυρίσουμε στις ΗΠΑ φέρνοντας φοβερές οικονομικές υποθέσεις».

«Τα υπόλοιπα είναι απλά φάρσα. Είναι το ίδιο κυνήγι μαγισσών που διαρκεί χρόνια και ειλικρινά είναι επαίσχυντο» τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κληθεί να καταθέσει, ενώ  από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετέχει στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Δείτε τη δίκη ζωντανά