Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων».

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Αθήνα: Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Ιταλίας – Τουρκίας

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ, διαψεύδοντας τις όποιες επαφές Αγκυρας – Ρώμης.

«Όσον αφορά την Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς για την ιταλική στάση και την συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία για τον East Med, τόνισε: «Το Σάββατο υπήρχαν διαφορετικά μηνύματα από τη Ρώμη μέσω του τουρκικού πρακτορείου Anadolu. Στο πρώτο εμφανιζόταν ο ΥΠΕΞ, Ντι Μάιο, να είναι κατά του αγωγού, ενώ λίγο μετά υπήρχε τροποποιητική του δήλωση. Αυτό που ξέρουμε επισήμως είναι ότι η Ιταλία έχει δώσει την συγκατάθεση της για τον αγωγό».

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Χθες μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους και απαντώντας σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στον αγωγό EastMed στον οποίο αντιτίθεται η Άγκυρα,. ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση».

Όπως είπε «πρώτα απ ‘όλα, για τις προσδοκίες της Ιταλίας ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά από άποψη προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο πρότζεκτ του αγωγού «Turkish Stream» είναι πολύ σημαντικό».

«Αυτή η στρατηγική επένδυση μας έχει δημιουργήσει πολύ διαφορετικούς δεσμούς. Εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα συνεργαστούμε με τη Λιβύη για τη συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σάρατζ. Οταν τις πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη» πρόσθεσε.