Αλ. Τσίπρας: Να ανακληθούν οι απολύσεις των τραπεζοϋπαλλήλων

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και οι απολύσεις στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προεδρείου της ΟΤΟΕ.

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, στην Αθήνα, στις 20 Ιανουαρίου, 2020

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και οι απολύσεις στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προεδρείου της ΟΤΟΕ, παρουσία και της Τομεάρχη Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, ο κ. Τσίπρας «εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κύμα απολύσεων, όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και σε άλλους κλάδους ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και το συνέδεσε με μια γενικότερη τάση απορρύθμισης η οποία αποβλέπει στη συρρίκνωση της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.  Ενημέρωσε την ΟΤΟΕ ότι έχει καταθέσει και θα συνεχίσει να καταθέτει ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό για τα θέματα αυτά στη Βουλή».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει και σταθερότητα στην εργασία και στα εργασιακά δικαιώματα.  Δήλωσε, δε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να παίξει εξισορροπητικό ρόλο ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εργοδοσία και να μην δίνει πράσινο φως στους εργοδότες.  Ειδικά, δε, για το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει να ανακληθούν οι απολύσεις.

Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το απαράδεκτο γεγονός να γίνονται απολύσεις για πρώτη φορά στις τράπεζες σε μια συγκυρία που η οικονομία ανακάμπτει ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στον κλάδο.  Τόνισε ότι το δημόσιο με το σχέδιο «Ηρακλής» θα παράσχει στις τράπεζες 11 δις εγγυήσεις χωρίς ωστόσο να μπαίνει καμία διασφάλιση για την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα, τόσο για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες όσο και για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στις Εταιρείες διαχείρισης δανείων που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.  Τέτοια διασφάλιση δεν προβλέφθηκε ούτε όταν νομοθετήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς της διαχείρισης δανείων.

Ανέπτυξε την πάγια θέση της ΟΤΟΕ ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων και όποιες άλλες αναλάβουν τραπεζικές εργασίες αποτελούν οντότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οφείλουν να εντάσσονται στις εργασιακές ρυθμίσεις του κλάδου, πόσο μάλλον που σε αυτές μεταβιβάζονται κύριες τραπεζικές εργασίες.

Ενημέρωσε στη συνέχεια τον κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις της συμφιλιωτικής διαδικασίας με την Τράπεζα Πειραιώς στο Υπουργείο Εργασίας σημειώνοντας ότι η διαδικασία αναζήτησης λύσεων που ακολούθησε η Γεν. Γραμματέας κα Στρατινάκη με τη συμμετοχή της ΟΤΟΕ, είναι πρωτόγνωρη.  Εντούτοις, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμα οριστική λύση στο θέμα.

Ακολουθήστε το BHMA στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο BHMA
Δείτε επίσης
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk