Ρις: Ο EastMed Act βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις, υπογραμμίζει πως ο νόμος EastMed Act ενισχύει το ήδη «εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας».

Ο νόμος EastMed Act «παγιώνει τομείς συνεργασίας όπως η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», τονίζει, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

Επιπλέον τονίζει ότι ο νόμος  αυτός, «βάζει σε νέα επίπεδα τη σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο και καταργεί το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αυξάνοντας την αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση για Έλληνες στρατιωτικούς και τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό, έτσι ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να «χτίζει» τον στρατό της και να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ».

Ο αμερικανός γερουσιαστής σημειώνει επίσης ότι ο νόμος EastMed Act ενισχύει το «ήδη εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας», τονίζοντας  πως «είναι κρίσιμο για τις ΗΠΑ να έχουμε ένα κοινό και αφοσιωμένο σύμμαχο όπως η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως αναφέρει «οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών».

«Η  θετική ροπή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνεχίστηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», προσθέτει.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι πάντα υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της «φανταστικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ», και εκφράζει την ελπίδα «η Ελλάδα να φθάσει στο σημείο να δαπανά 20% του αμυντικού της προϋπολογισμού για εξοπλιστικές δυνατότητες που θα διασφαλίζουν την ετοιμότητά της».

Ο κ. Ρις, ελπίζει, σε επέκταση των ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών δεσμών, αλλά και σε ακόμα στενότερη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ «για να αντιμετωπίσουν την αυξανομενη πρόκληση από την Κίνα και να διασφαλίσουν ότι οι κινεζικές επενδύσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική μας ασφάλεια ή τις αξίες μας».

«Βαθιά ενόχληση» για την στάση Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας εκφράζει στην συνέντευξή του, την «βαθιά ενόχλησή» του,  από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  «από την απόφαση να δεχθούν τους ρωσικούς S-400 μέχρι την απόφαση να εισβάλουν στη Βορειοανατολική Συρία».

«Δεν νομίζω ότι η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη θα πετύχει τον σκοπό της κυρίαρχης, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης.

Επιπλέον ανησυχώ ότι η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και τη στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν θα επηρεάσει αρνητικά μόνο τη Λιβύη, αλλά θα αναζωπυρώσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» προσθέτει στη συνέχεια ο κ. Ρις.

Κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη ξένη ανάμιξη οχι μόνο απο την Τουρκία, αλλά και από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία».

Ανάμιξη η οποία «συμβάλλει σε έναν επικίνδυνο κύκλο βίας στη Λιβύη» υποστηριζει.

Χαρακτηρίζει, «ιδιαίτερα ανησυχητική» την προσπάθεια της Ρωσίας να «εκμεταλλευθεί τη διαμάχη, δεδομένων των αναφορών για αύξηση της παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων (….) Επιπροσθέτως μοιάζει να μπαίνουν ελεύθερα όπλα στη χώρα, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ έναντι της Λιβύης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας απευθύνει θερμή παράκληση προς όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να πιέζουν όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια πολιτική λύση.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε μια νέα προσπάθεια για να γίνει πολιτικός διάλογος ανάμεσα στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό», καταλήγει ο κ. Ρις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk