Την προηγούμενη χρονιά ήταν μία απλή προειδοποίηση. Φέτος ήταν απλά μία γερή φωνή πως είναι και πάλι εδώ.

Το Περιστέρι επικράτησε του Παναθηναϊκού εντός έδρας με 82-78 για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος, αναγκάζοντας τους Πράσινους στην πρώτη τους ήττα στην Basket League και δεύτερη φέτος, μετά από εκείνη με τον Προμηθέα στο Κύπελλο, εντός των τειχών.

Οι Πράσινοι έφτασαν να προηγούνται και με 11 πόντους στην αρχή της πρώτης περιόδου (15-26), με τους γηπεδούχους να εκμεταλλεύονται την απουσία του Καλάθη και να πιέζουν μεσω της άμυνάς τους.

Μορέιρα και Χάτσερ κυριάρχησαν σε αυτό το διάστημα για να βρεθεί το Περιστέρι στο ημίχρονο μπροστά με 3 πόντους (40-37).
Το Περιστέρι εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Καλάθη, «εγκλώβισε» τον Παναθηναϊκό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παίκτες του Παπανικολόπουλου να φτάσουν να προηγούνται και 16 πόντους.

Και όμως ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις μέσω του… Παπαδάκη, με τον Έλληνα γκαρντ να σκοράρει αλλά και να βοηθάει στην άμυνα για να πέσει αισθητά η διαφορά. Η αντίσταση των γηπεδούχων πάντως ήταν σθεναρή, ήταν συγκεντρωμένοι μέχρι το τέλος και η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου κατέκτησε τη μεγάλη νίκη επί των πρωταθλητών Ελλάδας.

Το γύρισε με την άμυνα

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δυνατά στην αναμέτρηση. Παρά το 7-2 των γηπεδούχων με τον Σμιθ για πρωταγωνιστή, ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και με την επίθεσή του σε ρυθμούς Βαρκελώνης προσπέρασε στο σκορ.

Τρίποντο από Φριντέτ, γκολ φάουλ του Παπαπέτρου, την ώρα βέβαια που αμφότερες οι δύο ομάδες είχαν θέματα στις συνεργασίες των παικτών. Το σερί των φιλοξενούμενων έφτασε στο 9-0, με τον Μορέιρα να το… σπάει με ντράιβ σε αιφνιδιασμό, σε ένα ματς που οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο.
Το 9-16 στο κλειστό του Περιστερίου ανάγκασε σε τάιμ άουτ τον Παπανικολόπουλο

Αυτό δεν έφερε κάποια αλλαγή βέβαια αφού συνεχίστηκε η επιθετική δυστοκία των γηπεδούχων και το ματς έφτασε στο 9-21 από κάρφωμα του Μήτογλου.

Οι γηπεδούχοι αναθάρρησαν, έτρεξαν το δικό τους σερί και με τον Ξανθόπουλο για πρωταγωνιστή μείωσε σε 15-21, με τον Μήτογλου να κλείνει το δεκάλεπτο στο +7 υπέρ της ομάδας του (15-22).
Οι Πράσινοι πέρασαν με 15-26 τρέχοντας ένα μικρό σερί, όμως και πάλι το Περιστέρι επέστρεψε στο ματς.

Με δυνατή άμυνα η ομάδα των δυτικών προαστείων πέτυχαν ένα 7-0 σερί για το 22-26, με τον Χάτσερ να μειώνει στους 2 (24-26). Η ομάδα του Πιτίνο βρήκε σκορ και πάλι με τον Παπαπέτρου, το τρίποντό του έκανε το 26-33, ενώ η συνεργασία του Ράις με τον Παπαγιάννη απέφερε το +9 (26-35) για τους φιλοξενούμενους.

Και όμως, οι γηπεδούχοι δεν τα παράτησαν, ο Χάτσερ το πήρε επάνω του και ήταν η αιτία του 33-35, την ώρα που ο Καλάθης έμεινε εκτός λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού. Σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός ήταν άστοχος, με τους Περιστεριώτες να βρίσκουν σκορ και από τον Μορέιρα και τον Γόντικα, με τον Σμιθ να πετυχαίνει το 40-37, με τους γηπεδούχους να κλείνουν το ημίχρονο όντας μπροστά στο σκορ!

Το υφος του αγώνα παρέμεινε ίδιο. Και μάλιστα όσο ο Παναθηναϊκός δεν είχε σκορ, οι περιφερειακοί των γηπεδούχων έφτασαν το ματς στο 46-39. Οι Πράσινοι ήταν εγκλωβισμένοι, ενώ την ίδια ώρα η ομάδα του Παπανικολόπουλου πέτυχε 4 σερί πόντους με τον Μπλέικ για να φτάσει η διαφορά στους 11 (50-39). Ο Γόντικας έκανε το 52-39, με τους παίκτες του Πιτίνο να είναι κακοί επιθετικά σε αυτό το διάστημα.

Με τον Τζόνσον πάντως έτρεξαν ένα μικρό σερί (52-45), όμως Γόντικας και ο Κίνγκσλεϊ εξέθεταν με κάθε τρόπο τους ψηλούς του Πιτίνο. Ο Ράις ήταν κακός, γενικότερα οι Πράσινοι δεν είχαν τρόπο να συνδεθούν με το καλάθι και ο Χάτσερ έγραψε το 60-48. Το σερί μεγάλωσε κι άλλο, οι παίκτες του Παπανικολόπουλου πραγματοποίησαν ένα απίστευτο δεκάλεπτο, με τον Κίγνκσλεϊ πρώτα και τον Μορέιρα μετά να κάνουν το 66-50.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο τέταρτο δεκάλεπτο με το σκορ στο 68-52, με τον Παπαδάκη να… ξεχωρίζει για τους φιλοξενούμενους, αφού σε άμυνα και επίθεση βοήθησε την ομάδα του για να τρέξει ένα 5-0 σερί. Ο Μήτογλου μετά από επιθετικό του ριμπάουντ πέτυχε το 68-59 και ανάγκασε σε τάιμ άουτ το τεχνικό τιμ του Περιστερίου.

Οι Πράσινοι έφτασαν μέχρι και το 68-62 με τρίποντο του Ράις (10-0 σερί), ο Μπλέικ έκανε το +8 (70-62), όμως ο Παπαπέτρου σκόραρε για τρεις. Η άμεση απάντηση του Χάτσερ και το δίποντο του Ουάιλι έφεραν την αναμέτρηση στο 73-67, με 4 λεπτά για τη λήξη.

Μέσω του Ράις και του Παπαπέτρου ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να γυρίσει στο ματς. Ο Βασιλόπουλος με τρίποντο έστειλε το παιχνίδι στο 78-71, ο Ράις μείωσε με βολές, με τις δύο ομάδες να αστοχούν εκατέρωθεν σε σουτ.

Ο Σμιθ έφερε κι άλλους τέσσερις πόντους για το Περιστέρι, ο Ράις μείωσε σε 82-78 με 16 δευτερόλεπτα να απομένουν με τον Παπανικολόπουλο να καλεί τάιμ άουτ, οι επιθέσεις ήταν κακές και για τις δύο ομάδες και το Περιστέρι πήρε μία σπουδαία νίκη.