Το φόντο ήταν κόκκινο πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα με σύνθημα: «Για μια νέα Προοδευτική Κοινωνική και Πολιτική Προοδευτική Πλειοψηφία». Η αίθουσα όμως χθες το βράδυ στο Κάραβελ, ένα ξενοδοχείο όπου γράφηκαν στιγμές της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ,  μέσα από τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν αμιγώς πράσινη με την ισχυρή παρουσία πάρα πολλών πασοκογενών.

Από εκεί ο πρώην Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης με τις δυνάμεις που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του στον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στα αριστερά χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος.

Ο Αλ. Τσίπρας, τον οποίο συνόδευσε στην αίθουσα ο Στέφανος Τζουμάκας, και υπό την παρουσία πάρα πολλών στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτών, συνδικαλιστών (Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), αυτοδιοικητικών (δημάρχων, νομαρχών, αντιδημάρχων, κ.α. συμβούλων, κ.α.) αλλά και την ΠΑΣΠ (οργάνωση νεολαίας), έστειλε μήνυμα για τον αναγκαίο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα την ευθύνη – και νομίζω ορθώς – το ίδιο κιόλας βράδυ να αποκωδικοποιήσω αυτή τη στήριξη. Μίλησα για επένδυση του προοδευτικού κόσμου στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για εντολή μετασχηματισμού. Και αυτή την εντολή επιχειρώ και επιχειρούμε να υλοποιήσουμε» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία σε ένα μαζικό, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, που θα αποτελεί τη καρδιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την μεγάλη προοδευτική αλλαγή του 1981 καταχειροκροτούμενος για την αναφορά του στην σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ και δεν ήταν τυχαία και η επισήμανσή του στην εκσυγχρονιστική περίοδο, με την οποία διαφώνησαν τότε πολλοί παριστάμενοι. Ενδεικτικά τα ονόματα του Στ. Τζουμάκα, του Χρήστου Κοκκινοβασίλη (Αιτωλοακαρνανία), του Δημήτρη Πιπεργιά (Εύβοια), του Νίκου Λεβογιάννη (πρώην γ.γ. της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτή Κυκλάδων), κ.α.

Ο Αλ. Τσίπρας, τον οποίο προσφώνησε ο Νίκος Μαδεμλής, πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με τη φράση «εδώ και τώρα» -θυμίζοντας το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ- είπε ότι είναι απαίτηση εδώ και τώρα να προχωρήσει η συστράτευση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

Σε μια χρονική περίοδο που καταγράφονται αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα των «53», ο Αλ. Τσίπρας με τέτοιες εκδηλώσεις, όπως η χθεσινή, η οποία προετοιμάστηκε και με τη συνδρομή του Χρήστου Σπίρτζη και του Θάνου Μωραϊτη, επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι προχωράει κανονικά το σχέδιό του για την διεύρυνση, ένα σύνθετο εγχείρημα όπως είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι από τη μεταπολίτευση του 1974, στη χώρα μας υπήρξαν δυο βασικοί πόλοι που εξέφρασαν την προοδευτική παράταξη: τα Κομμουνιστικά Κόμματα, η λεγόμενη τότε παραδοσιακή Αριστερά, με το δικό της ιστορικό, πολιτικό, και αξιακό φορτίο και το ΠΑΣΟΚ, μια νέα και ορμητική πολιτική δύναμη, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε να καταλάβει τον χώρο ανάμεσα στη Δεξιά και την παραδοσιακή Αριστερά. «Και οι δυο πόλοι είχαν σημαντικές διαφορές, αλλά ένα κοινό σημείο αφετηρίας: Προέρχονταν από την ίδια μήτρα. Τη μήτρα της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως της ΕΑΜικής αντίστασης» τόνισε.

Το ενδιαφέρον όμως ήταν και το άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ και σε άλλες δυνάμεις, με την αναφορά είναι λοιπόν επείγουσα για μια σειρά από λόγους η συστράτευση των προοδευτικών πολιτών και των προοδευτικών δυνάμεων.

Υπό το κλασσικό πασοκικό σύνθημα, «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», είπε: «Μα θα ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα: Θέλετε να έχετε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο; Σας ανήκει η δημοκρατική παράταξη; Φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σ’ αυτή. Και όσοι ανήκουμε σ’ αυτή έχουμε χρέος να συντονίσουμε το βήμα μας για να κερδίσει η Ελλάδα ένα καλύτερο αύριο».

Στη συνέχεια έριξε το γάντι στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας: «Και δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο λαός μας σταυρώνεται από την πολιτική της».

Ο κόσμος είχε αρχίσει να έρχεται από πολύ νωρίς στην αίθουσα του ξενοδοχείου με κυρίαρχη την παρουσία των πασοκογενών, με πολλούς να σπεύδουν να χαιρετήσουν στον Νίκο Φωτόπουλο, επί σειρά ετών πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, κ.α. Πολύ ισχυρή ήταν και η παρουσία της νεολαίας της παλαιάς φρουράς της ΠΑΣΠ, όπως του Ν. Μαδεμλή, του Αγαμέμνων Τάτση, κ.α.