Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk Weekend βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου ο βουλευτής ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε προ τριετίας, για την αστυνομική καταστολή, τα ελληνοτουρκικά, το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλά και την υπόθεση των γλυπτών του Πααρθενώνα.

Με αφορμή το βίντεο που γύρισε, κατά την προεκλογική περίοδο, στην πλατεία Εξαρχείων τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν η περιοχή ήταν άδεια από κόσμο, ο κ. Πλεύρης θέλησε να καταδείξει τον συμβολισμό του συγκεκριμένου βίντεο με την έννοια ότι άνθρωποι σαν αυτόν δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή και να δικαιολογήσει την καθημερινή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, επομένως «για να μπεις σε κανονικότητα πρέπει να γίνουν δράσεις, θα περάσεις, δηλαδή, και από το στάδιο της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας». Ο ίδιος υπερασπίζεται τις περισσότερες διώξεις αστυνομικών, τις οποίες θεωρεί άδικες και δικαιολογεί την αστυνομική βία στο κομμάτι της σύλληψης προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση του συλληφθέντα. Μίλησε ακόμα για την έλλειψη κανόνων εμπλοκής και απεμπλοκής, οι οποίοι καθορίζουν τις πράξεις των αστυνομικών.

Στη συνέχεια, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά και τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα επιτυχώς επέφερε μέσω της διπλωματικής οδού και σε διεθνές επίπεδο, συμφωνία μεταξύ όλων των δυνάμεων, ότι δηλαδή, αυτή η κίνηση δε συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα. Το πρόβλημα είναι ότι η γειτονική μας χώρα δεν υπολογίζει το διεθνή παράγοντα, γνωρίζει ωστόσο ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο απώτερος της στόχος, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη είναι να μπει σε ένα τραπέζι συζητήσεων. Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να δείχνει έτοιμη προς την Τουρκία. «Αν πάνε να παραβιαστούν τα οποιαδήποτε εθνικά κεκτημένα να είναι έτοιμη να αντιδράσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα πρέπει να διασφαλιστεί διεθνώς και να θωρακιστεί για πραγματική αποτροοπή. «Με την Τουρκία πάντοτε θα ανησυχούμε», τόνισε ο βουλευτής, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του ως προς του τουρκικό λαό με την έννοια ότι «έχει μεγαλώσει με ένα εθνικιστικό αφήγημα».

Μίλησε ακόμα και για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας πως η απειλή είναι προς το σύνολο της Ευρώπης και θεώρησε ως λύση τον άμεσο και γρήγορο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. «Να δίνεται σαφές μήνυμα ότι οι άνθρωποι που προέρχονται από χώρες που δικαιολογούν την προσφυγική ιδιότητα θα τύχουν της αγκαλιάς της Ευρώπης». Αντιθέτως, «αυτοί που έρχονται μόνο για οικονομικούς λόγους, να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα είναι αποτρεπτική», δήλωσε σχετικά. Έκανε λόγο και για τα αξιακά κριτήρια των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα ως κάτι συνολικό και γενικευμένο και υπογράμμισε πως «δε θα προσαρμοστεί η Δύση στα αξιακά κριτήρια που είναι ξένα προς τη Δύση».

Τέλος, αναφέρθηκε και στα γλυπτά του Παρθενώνα και τον αγώνα διεκδίκησης που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα έναντι της Βρετανίας και του βρετανικού Μουσείου. Ο κ. Πλεύρης θεωρεί πως ο δανεισμός των γλυπτών για ένα χρόνο με αφορμή τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους, θα αποδυναμώσει το επιχείρημα της Βρετανίας, ενώ τόνισε πως «πρέπει να μπούμε στο κομμάτι της διεκδίκησης με τα όπλα που έχουμε και να κρατάμε σε κεντρικό επίπεδο αυτό το θέμα».

Πηγή : onetv.gr