Στη Βουλή ρίχνει το βάρος της η Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας ότι η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει σε ένα μείγμα υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης δίνει το δικαίωμα στο Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει το ρόλο της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».  Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Γεννηματά αναμένεται να πυκνώσει τις παρεμβάσεις της στη Βουλή, ενώ έχει αποφασίσει να φέρει τους βουλευτές σε πρώτο πλάνο τόσο στις μάχες που θα υπάρξουν στο Κοινοβούλιο, όσο και στην προσπάθεια της οργανωτικής ολοκλήρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Η «περίπλοκη σχέση»  με την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η σχέση της Χαριλάου Τρικούπη με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι «περίπλοκη» καθώς αυτή αποτελείται από ένα μωσαϊκό παλαιών και νεοεκλεγέντων  βουλευτών οι οποίοι δεν είναι της απολύτου επιρροής της Φώφης Γεννηματά καθώς είτε έχουν το δικό τους προσωπικό στίγμα, όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, είτε κρατάνε αποστάσεις από την ηγεσία ανοίγοντας το δικό τους βηματισμό, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, είτε βρίσκονται πιο κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη όπως ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο Γιώργος Φραγίδης. Η  «ομάδα Κωνταντινόπουλου» δεν υφίσταται πλέον αφού ο έτερος της ομάδας Μιχάλης Κατρίνης κινείται πλέον αυτόνομα, άλλοι βουλευτές, όπως η Χαρά Κεφαλίδου επιμένουν να κρατάνε χαμηλά τους τόνους, και άλλοι, νεοεκλεγέντες κυρίως,  όπως ο Απόστολος Πάνας βρίσκονται σε φάση «αναγνώρισης εδάφους».

Αυτή η «περίπλοκη σχέση» έγινε «δύσκολη» όταν πέντε βουλευτές έθεσαν, στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, υποσημειώσεις στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει στο συνέδριο -εξπρές του ΠαΣοΚ, με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη να εκφράζουν την έκπληξή τους για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε η κυρία Γιαννακοπούλου.  Πέραν των ενστάσεων για τις επιλογές της ηγεσίας σε σχέση με το ΠαΣοΚ, οι καλά γνωρίζοντες τις ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μεταδίδουν ότι οι διαφωνίες είχαν αφετηρία και την αίσθηση ότι η ηγεσία του κόμματος πριμοδοτεί τους φίλα προσκείμενους στην κυρία Γεννηματά βουλευτές εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, την προβολή τους στα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ αντιμετωπίζει με άλλα σταθμά τους υπόλοιπους.  «Διαφοροποιούμαι δεν σημαίνει ότι υπονομεύω. Είμαστε εκλεγμένοι από τη βάση της παράταξης δεν γίνεται να μην μεταφέρουμε στην ηγεσία τις προσδοκίες αλλά και τις αγωνίες και τις ενστάσεις της, αναφέρει στο «Βήμα»  νεοεκλεγείς βουλευτές.

Ο σχεδιασμός της Φώφης Γεννηματά

Από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, μεταδίδεται ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των βουλευτών. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η συντεταγμένη λειτουργίας της αποτελεί το βασικό στοίχημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Η κυρία Γεννηματά έχει αποφασίσει να σηκώσει ψηλά, με πρωτοβουλίες στη Βουλή, ζητήματα όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η ψήφος των Αποδήμων ενώ ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση τόσο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όσο και κατά την συζήτηση της ερώτησης για το Υπεταμείο, για την οποία ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής να επιθυμεί να πραγματοποιηθεί πριν τις γιορτές. Είναι φανερό ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να ευοδωθεί χωρίς την αρωγή της κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μεταδώσουν το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν διαχωρισμοί αλλά η Φώφη Γεννηματά, επενδύει πολλά στη δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας, που παρά τις αδυναμίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν και αποτυπώνονται στις «ζωηρές» εσωτερικές συνεδριάσεις, κατάφερε να δείξει μια συγκροτημένη εικόνα στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ενδεικτική της πρόθεσης της Φώφης Γεννηματά να «βγάλει μπροστά την κοινοβουλευτική ομάδα» είναι η απόφαση της στα κλιμάκια που θα εξορμήσουν ανά τη χώρα στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης του Κνήματος Αλλαγής θα συμμετέχει, απαραιτήτως, και ένας βουλευτής.

Η προετοιμασία για τη Συνδιάσκεψη

Την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται πυρετωδώς για την Πολιτική Συνδιάσκεψη του Μαρτίου την οποία φιλοδοξεί να αναγάγει σε «μεγάλο πολιτικό γεγονός» για αυτό άλλωστε θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και αντιπροσωπείες από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Η πορεία προς τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε ευρεία σύσκεψη με τη συμετοχή των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη Όθωνα καθώς και των Κώστα Σκανδαλίδη, Χάρη Καστανίδη, Δημήτρη Ρέππα, Γιώργου Σιακαντάρη (εκπροσωπούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη), Πωλίνας Λάμψα Θόδωρου Μαργαρίτη και Γιώργου Μπουλμπσάκου.