Κανένα έννομο αποτέλεσμα δεν παράγει η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης διαμηνύει εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της απέλασης του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών».

Δεν διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις παρά την απέλαση

Η Βασιλίσσης Σοφίας προσθέτει ότι «πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό» και καταλήγει ότι «ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του κατά την ανακοίνωση της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης επεσήμανε ότι η απόφαση της απέλασης είναι «έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή» και «δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί καθώς, το κείμενο της συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ουσιαστικά παραβιάζει τις διαβεβαιώσεις που ο ίδιος ο Λίβυος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε παράσχει προς την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις οποίες η Λιβύη δεν προτίθετο να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία για την ανακήρυξη θαλάσσιων ζωνών.

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Την ώρα που οι εξελίξεις με τον πρέσβη της Λιβύης είναι καταιγιστικές ανακοινώθηκε θα φτάσει την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.