Για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και τα νησιά που βρίσκονται «στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής» μίλησαν, μεταξύ άλλων, μέσα από την εκπομπή One Line ο πρέσβης ε.τ, Περικλής Νεάρχου και o υποναύαρχος ε.α, Νίκος Σπανός.

«Μας το λέγαν οι Τούρκοι τι θα κάνουν στα ενεργειακά. Εμείς δεν θέλαμε να το πιστέψουμε και να δράσουμε προληπτικά» είπε αρχικά ο κ. Νεάρχου και συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε κάνει τα αναγκαία για να προωθήσουμε τη χάραξη της ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο».

«Θα έπρεπε να είχε βρεθεί μια λύση. Δεν κάναμε την οριοθέτηση γιατί φοβόμασταν την Τουρκία, όμως η Τουρκία αντιδρά, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι» τόνισε και κατέληξε πως «θα πρέπει να κάνουμε το αντίβαρο, ώστε να εξισορροπήσουμε τα πράγματα».

Από την πλευρά του ο κ. Σπανός υπογράμμισε πως «ο σκοπός της Τουρκίας είναι να δημιουργεί προβλήματα, ώστε γεωπολιτικά να αλλάξει την ατζέντα στο Αιγαίο και τη μεσόγειο. Αυτός ήταν πάντα ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας».

«Ο τούρκος πρόεδρος ότι λέει το εννοεί και το κάνει. Στη Συρία, ότι έλεγε το πέτυχε. Συνεργάζεται με τη Ρωσία και έχει καταφέρει να μιλάει ισότιμα με Ρωσία και ΗΠΑ» συμπλήρωσε και κατέληξε πως «η Τουρκία υποχρεώνει τους αντιπάλους της να έρθουν με τα νερά της».