Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Σκάι. Εντυπωσιακά ως προς τα καυτά θέματα της επικαιρότητας αλλά και ως προς το πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι πέντε μήνες μετά τις εκλογές, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 14 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα παίρνει ποσοστό 38% έναντι 24% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην τρίτη θέση με χαμηλές πτήσεις το ΚΙΝΑΛ (6%) και ακολουθεί ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4%, Μέρα 25 με 3,5% και η Χρυσή Αυγή με 1%.


Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 53 μονάδες διαφορά (70 έναντι 17 του ΣΥΡΙΖΑ) ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κ. Μητσοτάκης με 45% έναντι του Αλ. Τσίπρα με 26% και 23% απαντά κανένας από τους δύο.

Τα θέματα επικαιρότητας

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν:

– Πώς αξιολογούν την κατεύθυνση των πραγμάτων και την οικονομική τους κατάσταση;

– Ποια είναι η άποψή τους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τα πρόστιμα;

– Πώς κρίνουν την εφαρμογή του νέου νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο;

Αναφορικά με το τελευταίο που έχει προκαλέσει πολιτικές συγκρούσεις, το 66% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με το νέο νόμο και μόλις το 23% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί το 93% ενώ ενδιαφέρον έχει ότι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 40% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί.

Στο ενδεχόμενο να υπάρχει κάρτα εισόδου στα Πανεπιστήμια συμφωνούν 7 στους 10 (71%) και διαφωνεί το 20%.


Αντικαπνιστικός νόμος

Το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος έναντι 17% που διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ συμφωνούν σε ποσοσ΄το 87% και του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 66%.

Από αυτούς που καπνίζουν τακτικά ή που και που συμφωνεί με τον αντικαπνιστικό νόμο το 66% ενώ από τους μη καπνίζοντες το 84%.

Οικονομικά

Το 63% των πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση έναντι 31% που δεν το βλέπει αυτό. Στο δείκτη προσωπικής οικονομικής κατάστασης το 14% λέει ότι είναι άνετη ή πολύ άνετη, το 48% μέτρια και το 33% δύσκολη ή πολύ δύσκολη.