Την σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ προκειμένου να βρουν τον καλύτερο ιατρό για το πρόβλημα υγείας τους. Κάνοντας τη δική μας έρευνα, θέσαμε στο Google την ερώτηση «ποιος είναι ο καλύτερος ωρλ στην Ελλάδα» και βρεθήκαμε μπροστά στον ιατρό χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο και πλαστικό προσώπου Γεώργιο Καρκατζούλη, τον οποίο και αναζητήσαμε για να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με αντίστοιχες αναζητήσεις στο Internet. Με αυτή την ευκαιρία, μας απάντησε και σε αρκετές ακόμα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις:

Κύριε Καρκατζούλη, τι πρέπει κάποιος να προσέχει όταν ψάχνει γιατρό από το Internet;

Τη σημερινή εποχή της παγκόσμιας άμεσης πληροφόρησης είναι αδιανόητο να μην μπορεί ένας ασθενής να βρει πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για το βιογραφικό και τις υπηρεσίες ενός ιατρού. Και όντως πλέον πολλοί Έλληνες ιατροί τα αναφέρουν στα site τους. Σε αυτό το σημείο όμως ο ασθενής πρέπει να είναι προσεκτικός για να μπορέσει να ξεχωρίσει ποιο βιογραφικό είναι πραγματικά αξιόλογο. Θα προσπαθήσω να σας δώσω μερικές απλές συμβουλές. Πρώτον τα καλύτερα βιογραφικά είναι συνήθως αναλυτικά, ο ιατρός δηλαδή έχει αναρτήσει όλη του την επαγγελματική πορεία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό με ακριβείς ημερομηνίες. Αυτό το λέω γιατί πολλοί δηλώνουν μετεκπαιδευθέντες στο εξωτερικό, ενώ στην ουσία έχουν παρακολουθήσει μόνο μερικά συνέδρια. Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι οι θέσεις ευθύνης που είχε ή έχει ο συγκεκριμένος ιατρός. Αν ήταν ή είναι δηλαδή επιμελητής ή διευθυντής και ούτω καθεξής. Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλά άλλα, αλλά νομίζω ότι αυτά τα δύο είναι σε πρώτη φάση αρκετά προκειμένου ο ασθενής να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Εσείς το ξέρατε ότι η Google σας εμφανίζει πρώτο στην αναζήτηση ως τον καλύτερο ΩΡΛ στην Ελλάδα;

Ομολογώ ότι δεν το ήξερα και ούτε φυσικά το περίμενα. Το έμαθα πρόσφατα όταν μου τηλεφώνησε ένας ασθενής από Μύκονο για να κλείσει ραντεβού και τον ρώτησα πως με βρήκε. Αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον και μιλώντας με ειδικούς με ενημέρωσαν πως η Google έχει χιλιάδες αλγόριθμους τους οποίους δεν αποκαλύπτει, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ως μηχανή αναζήτησης.

Θα μπορούσατε να μας πείτε για την επαγγελματική σας πορεία;

Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην ιατρική Σχολή Πατρών απ’ όπου και αποφοίτησα με βαθμό λίαν καλώς και βαθμό στην ΩΡΛ Άριστα (10). Ύστερα από την εκπλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας και της υπηρεσίας υπαίθρου ως ιατρός, δούλεψα ως ειδικευόμενος χειρουργικής στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, απ’ όπου και κατάγομαι. Εκεί είχα την τύχη να γνωρίσω τον διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής, ο οποίος μου εξήγησε πως αν επιθυμώ να ακολουθήσω μια υψηλού επιπέδου καριέρα στην ωτορινολαρυγγολογία θα έπρεπε οπωσδήποτε να αποκτήσω την ειδικότητά μου στην Γερμανία. Ακολουθώντας την συμβουλή του, μετακόμισα στην Γερμανία, χωρίς να γνωρίζω κανέναν και χωρίς να έχω την παραμικρή διασύνδεση. Εκεί ξεκίνησε το συναρπαστικό και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο ταξίδι της ειδίκευσης, εξειδίκευσης και εν τελεί καταξίωσης σε ένα ξένο περιβάλλον μεγάλου ανταγωνισμού. Παρέμεινα συνολικά 8 χρόνια στην Γερμανία εργαζόμενος σε 3 κορυφαίες κλινικές όπου ειδικεύθηκα και εξειδικεύτηκα στην χειρουργική ωτορινολαρυγγολογία, στην παιδο-ΩΡΛ και στην πλαστική προσώπου. Πραγματοποίησα δε συνολικά πάνω από 5000 καταγεγραμμένα χειρουργεία.

5000 χειρουργεία ακούγεται μεγάλος αριθμός. Έχει η ΩΡΛ τόσα χειρουργεία;

Θα σας εκπλήξω λέγοντας σας πως η ωτορινολαρυγγολογία είναι ίσως η χειρουργική ειδικότητα με το μεγαλύτερο εύρος χειρουργείων. Ξεκινάει από τα πιο γνωστά όπως η αφαίρεση αμυγδάλων ή η διόρθωση του στραβού διαφράγματος και φτάνει έως πολύ περίπλοκα χειρουργεία όπως η ρινοπλαστική, η ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρίνιων κόλπων και του ωτός, καθώς και η αφαίρεση όγκων. Ένας επιμελητής ή αναπληρωτής διευθυντής στην Γερμανία, όπως υπήρξα εγώ, οφείλει όχι μόνο να δύναται να πραγματοποιεί σχεδόν το πλήρες εύρος των χειρουργείων, αλλά να μπορεί να αντιμετωπίζει και τις πιθανές επιπλοκές τους.

Πώς θα λέγατε ότι σας συμπεριφέρθηκαν ως Έλληνα στην Γερμανία;

Στην Γερμανία βρέθηκα σε πολύ άσχημη συγκυρία όταν υπήρχε μια συστηματική μαύρη προπαγάνδα εναντίον των Ελλήνων. Θυμάμαι ακόμα τα πρωτοσέλιδα γερμανικών εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας που έγραφαν «γιατί πρέπει να πληρώνουμε τους τεμπέληδες Έλληνες;». Αυτό με πλήγωσε βαθύτατα, αλλά και με πείσμωσε πάρα πολύ, κάνοντας με να θέλω να υπερασπιστώ το όνομα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Έδωσα λοιπόν υπόσχεση στον εαυτό μου ότι θα δουλεύω πολύ περισσότερο και πολύ πιο σκληρά από τους Γερμανούς συναδέλφους μου και αυτή η προσπάθεια μου είναι γεγονός ότι αναγνωρίστηκε πλήρως από τους διευθυντές μου, αλλά και από τους ασθενείς.

Πώς και αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα; Ήταν εύκολη ή δύσκολη απόφαση;

Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη και την επεξεργάστηκα για τουλάχιστον 2 χρόνια. Από την μια, ύστερα από όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια απολάμβανα πλέον τους καρπούς της προσπάθειάς μου, από την άλλη επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα έπρεπε σε ένα οικονομικά πολύ δύσκολο περιβάλλον να ξεκινήσω από την αρχή έχοντας χάσει και την επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό το δίλημμα με κράτησε για πολλές νύχτες ξάγρυπνο, τελικά όμως σκέφτηκα σε ποια χώρα θέλω να μεγαλώσουν τα παιδιά μου και τους ασθενείς ποιας πατρίδας θέλω να υπηρετήσω. Έτσι ξαφνικά το δίλημμα δεν υπήρχε πλέον.

Και τώρα έρχεται η δεύτερη έκπληξη. Αντί να επιλέξετε να επιστρέψετε στην Αθήνα, όπως θα περίμενε κάποιος διαβάζοντας το βιογραφικό σας, εσείς επιλέξατε την Καλαμάτα. Γιατί;

Η Καλαμάτα καταρχάς είναι η πόλη που κατάγομαι, μεγάλωσα και που αγαπώ. Η επιλογή της έγινε για παρόμοιους λόγους με της επιστροφής μου στην Ελλάδα. Θέλαμε με την σύζυγο μου ένα ήρεμο μέρος με ποιότητα ζωής όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα αν κάνεις σωστά την δουλειά σου και είσαι ηθικός άνθρωπος καταξιώνεσαι στην τοπική κοινωνία. Βέβαια δεν σας κρύβω ότι έχω πολλούς ασθενείς από Αθήνα, τους οποίους εξετάζω και χειρουργώ σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζομαι.

Έχοντας πλέον επιστρέψει πάνω από 2 χρόνια το έχετε μετανιώσει;

Όχι μόνο δεν το έχω μετανιώσει αλλά νιώθω και συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου. Πιστεύω δε ακράδαντα, ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και πως σε λίγα χρόνια θα είναι πάλι η χώρα παράδειγμα προς μίμηση και ηγέτιδα στα Βαλκάνια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κ. Καρκατζούλη μπορείτε να βρείτε στο: www.karkatzoulisorl.gr