Μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επιχειρηματικότητα, την αυτοαπασχόληση και για το θετικό αποτύπωμα των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, η Action Finance Initiative (AFI) γιόρτασε στις 17 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μικροπιστώσεων 2019.

Η AFI είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μικροπιστώσεων που ιδρύθηκε πριν από 5 χρόνια από την Action Aid και την πρωτοπόρο στον τομέα των μικροπιστώσεων γαλλική Adie. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα η AFI δημιούργησε, στήριξε και χρηματοδότησε 306 επιχειρήσεις και 525 νέες θέσεις εργασίας δαπανώντας συνολικά 2,8 εκατ. ευρώ.

Στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η ιδρύτρια της AFI Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΔΣ Θεόδωρος Πετρουλάς και η γενική διευθύντρια Αναστασία Τσίλογλου, γιορτάστηκαν ταυτόχρονα τα 5 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας. Συμμετείχαν πολλοί επιχειρηματίες-επωφελούμενοι, φίλοι, συνεργάτες, εκπρόσωποι του στρατηγικού τραπεζικού συνεργάτη της AFI, Eurobank, υποστηρικτές και δημοσιογράφοι.

Εκπρόσωποι επωφελούμενων επιχειρήσεων, που αποτελούν ένα μικρό δείγμα των πολλών success stories της AFI, μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για την συνεργασία τους με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που είχαν συναντήσει προτού έρθουν σε επαφή με τους άριστα καταρτισμένους και αφοσιωμένους στο σκοπό ανθρώπους της AFI, οι οποίοι παρέχοντάς τους επιχειρηματικές συμβουλές και βεβαίως πρόσβαση σε χρηματοδότηση τους βοήθησαν να χτίσουν από την αρχή ή να αναπτύξουν με επιτυχία μια υφιστάμενη επιχείρηση.

Φίλοι, υποστηρικτές και επωφελούμενοι της AFI συνεισέφεραν αφιλοκερδώς με πλούσια δώρα που διατέθηκαν στο κοινό με κλήρωση, ενώ 30 εκ των επωφελούμενων επιχειρήσεων, όπως η Ladolea, το Cleopatra’s Sponges, το Ροκάνι, το The Cool Projects και το Holy Ginger, εξέθεσαν δείγματα της δουλειάς τους. Στη συνέχεια το πάρτι συνεχίστηκε με μουσική, χορό, ποτό και εκλεκτά εδέσματα.

Στα χνάρια του Γιούνους

Τη σημασία της μικρο-χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την έξοδο μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων από την οικονομική καχεξία ανέδειξε ο Μοχάμαντ Γιούνους. Ο γεννημένος στο Μπανγκλαντές οικονομολόγος, κοινωνικός επιχειρηματίας και τραπεζίτης (ίδρυσε την Grameen Bank) τιμήθηκε για τη δράση του το 2006 με το Βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη.

Η AFI, στηρίζει startups και μικρές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως βαθμού καινοτομίας, τόσο με κεφάλαιο κίνησης όσο και με επενδυτικό κεφάλαιο. Αυτό το νέο, εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προσφέρει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους θέση εργασίας (αυτοαπασχόληση) ή να αναπτύξουν υπάρχουσες μικρές επιχειρηματικές μονάδες.

Οι 306 εταιρείες που έχουν υποστηριχθεί έως τώρα εδρεύουν στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κυκλάδες και περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, όπως Μακεδονία και Θράκη.