Εν είδει απολογισμού της τελευταίας πενταετίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της Επιτροπής του, σημειώνοντας, κατ’ αρχάς ότι το 2014 που ανέλαβε καθήκοντα η Ευρώπη ήταν «ευάλωτη», ταλανιζόταν από διάφορες «ρήξεις» και «δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή».

«Προσπάθησα να στήσω μια πολιτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε, σημειώνοντας ότι όλοι οι επίτροποι που επέλεξε ήταν εκλεγμένοι είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Ως μια από τις επιτυχίες της Επιτροπής του ανέφερε την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήταν από τα θέματα που του είχαν προκαλέσει «ανησυχία». «Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως για μεγάλο διάστημα είχε πληγεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και ως Επιτροπή ήθελε να δράσει «υπέρ της Ελλάδας».

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έκανε μια ανασκόπηση στις «μακρές νύχτες» που πέρασε με τις ελληνικές κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο «ελληνικό ζήτημα».

«Πολλές ήταν οι κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Επιτροπή να εμπλακεί. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι ηγέτες και μου έλεγαν να ασχοληθώ με τα θέματά μου και να αφήσω τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Εγώ πίστευα αφελώς ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προστασία των γενικών συμφερόντων της ΕΕ», τόνισε και κατέληξε: «Και ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης».

Εξάλλου, ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, το οποίο -όπως είπε- ξεπέρασε τα 430 δισ. και δημιούργησε πάνω από ένα εκταμμύριο θέσεις εργασίας. Επίσης, σημείωσε ότι η Επιτροπή του κατάφερε να εισαγάγει μια πιο ευέλικτη ανάγνωση του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά τις αντιδράσεις πολλών κυβερνήσεων.

Ο απολογισμός στο προσφυγικό θα ήταν καλύτερος, αν…

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ότι ναι μεν η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αλλά ο απολογισμός θα ήταν καλύτερος εάν δεν υπήρχαν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο των κρατών-μελών. «Σε πολλά κράτη-μέλη επικράτησε η εσωτερική πολιτική έναντι της αρχής της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Τέλος, κάνοντας λόγο για κάποιες «αποτυχίες», δηλαδή για κάποιες προσπάθειες που δεν απέδωσαν καρπούς, αναφέρθηκε στη μη επανένωση της Κύπρου, στη μη επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία και στη μη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Για το τελευταίο, σημείωσε ότι δεν ήταν ευθύνη της Επιτροπής, αλλά καθυστερεί εξαιτίας της έλλειψης προσπαθειών απο τα κράτη-μέλη. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να θεσπιστεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, υποστηρίζοντας πως «χωρίς τραπεζική ένωση, δεν υπάρχει νομισματική ένωση».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε «περήφανος» που αποτέλεσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα «μικρό κομμάτι» σε κάτι «μεγαλύτερο και πιο σημαντικό» και ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ της Ευρώπης και κατά του ηλίθιου εθνικισμού». «Ζήτω η Ευρώπη», αναφώνησε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, κατεβαίνοντας από το βήμα.

Η αποτίμηση της θητείας Γιούνκερ από τις πολιτικές ομάδες

Την θητεία του Ζ.Κ. Γιούνκερ σχολίασαν με τη σειρά τους οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων των ευρωπαϊκών κομμάτων. Πρώτος, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ ευχαρίστηκε τον απερχόμενο πρoέδρο για το έργο του, σημειώνοντας ότι πάνω απ’ όλα αγωνίστηκε για τη «δημοκρατική Ευρώπη» και για τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών μερών, μέσα από «σωστούς συμβιβασμούς».

Όπως είπε, κατάφερε η ΕΕ να λύσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και τώρα η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση, με περισσότερες θέσεις εργασίας, με νέες εμπορικές συμφωνίες, έχοντας προσφέρει βοήθεια στην Αφρική και έχοντας αντιμετωπίσει το Brexit. Επίσης, σημείωσε πως χάρη στο Ζ. Κ. Γιούνκερ έγινε σαφές σε όλους πως πίσω από τους κανόνες και συγκεκριμένα όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, υπάρχουν «άνθρωποι» κάτι που πρέπει να γίνεται «σεβαστό» και να λαμβάνεται «σοβαρά» υπόψη.

Από την πλευρά της, η Ιράτε Γκαρσία Περέζ, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δήλωσε πως οι προσπάθειες της απερχόμενης Επιτροπής για αποστασιοποίηση από τη λιτότητα ή για ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στο προσφυγικό είχαν τη στήριξή της ομάδας της, ωστόσο «έμειναν στα μισά». Όπως είπε, η Επιτροπή πολλές φορές παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια, που όμως σκόνταφταν στην έλλειψη βούλησης από τη μεριά των κρατών-μελών.

«Πέτυχε πολλά στην »ευρωπαϊκή ενότητα»»

Εκπροσωπώντας τους Φιλελευθέρους, ο επικεφαλής της ομάδας Renew Europe, Ντάτσιαν Τσιόλος μίλησε επίσης με επαινετικά λόγια για τη θητεία του Ζ. Κ. Γιούνκερ, λέγοντας πως πέτυχε πολλά όσον αφορά κυρίως την «ευρωπαϊκή ενότητα» καθώς απέτρεψε τους αντιευρωπαίους να πετύχουν αυτό που ήθελαν. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της Ευρώπης που είναι το σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο στήριξε πολλές επιχειρήσεις και απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να δρομολογήσει καινοτόμα προγράμματα.

Σκληρή κριτική απέσπασε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ από το εκπρόσωπο του κόμματος Ταυτότητας και Δημοκρατίας, της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος σημείωσε ότι άφησε την Ευρώπη χειρότερη από ό,τι την βρήκε, πιο «διαιρεμένη και αδύναμη» και ότι η θητεία του ήταν η «χειρότερη των τελευταίων ετών».

Κριτική ως προς την κοινωνική πολιτική της ΕΕ άσκησε η ευρωομάδα της Αριστεράς, ενώ οι Πράσινοι σημείωσαν πως το έργο της απερχόμενης Επιτροπής είχε αρκετά θετικά σημεία αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια ειδικά όσον αφορά την κλιματική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ