Περί τα μέσα Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή προς ψήφιση το νέο της φορολογικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ποίκιλες αλλαγές, όπως τη μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, νέα κλίμακα στην φορολογία εισοδήματος και πολλά ακόμα νέα φορολογικά στοιχεία.

Ο φοροτεχνικός, Παναγιώτης Τσουκαλάς, μιλά στην εκπομπή One Direct και αναλύει ορισμένες σημαντικές πτυχές του νομοσχεδίου, όπως το αφορολόγητο. Το οποίο αφορά όλους τους φορολογούμενους, κυρίως όμως τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

«Το αφορολόγητο είναι λίγο παγίδα. Γιατί εάν κάποιος δεν πραγματοποιήσει το 30% των δαπανών του ηλεκτρονικά, θα πληρώσει πέναλτι 22% στη διαφορά που δεν θα καλύψει το φόρο. Ειδικά για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα αυτό είναι δύσκολο» σημειώνει ο κ. Τσουκαλάς. Κι αυτό, διότι, όπως εξηγεί «το νοίκι, είναι εκτός δαπανών. Δεν προσμετράται ως δαπάνη στο χτίσιμο του αφορολόγητου.

Πάντως, προσμετρώνται οι γενικές δαπάνες. Δηλαδή οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, το σούπερ μάρκετ, και οι αγορές μέσω ίντερνετ».

«Για να κατευθύνουμε τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα μέτρα ψηφισμένα» καταλήγει ο κ. Τσουκαλάς.

Πηγή: onetv.gr