Με μια ακόμα προκλητική ενέργεια η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει την κυπριακή ΑΟΖ εκδίδοντας νέα NAVTEX για άσκηση, σε θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου.

Μάλιστα αυτή τη φορά η προκλητική ενέργεια της Άγκυρας δεν έχει στόχο μόνο την Λευκωσία αλλά και το Παρίσι αφού γίνεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Γαλλίας και Κύπρου.

Η NAVTEX

Τη NAVTEX 1151/19 εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας και αφορά σε στρατιωτικές ασκήσεις, που θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου από τις 4:00 μέχρι τις 17:00.

Σύμφωνα με το reporter.com.cy, η Navtex αφορά περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα, το σημείο που δέσμευσαν καλύπτει μέρος του οικοπέδου 7, μόλις μερικά χιλιόμετρα δυτικά του σημείου που βρίσκεται το Yavuz και μεγάλο μέρος του τεμαχίου 6.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή αυτή είναι πολύ κοντά στο σημείο πραγματοποίησης της γαλλοκυπριακής στρατιωτικής άσκησης.

Το μήνυμα της Γαλλίας

Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Κύπρου και Γαλλίας ξεκίνησαν το Σάββατο, στα ανοιχτά της Κύπρου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές οι «ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα».

«Θέλουμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να έχει την δυνατότητα να ασκήσει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που ανήκουν στην κυριαρχία της», έγραψε η Φλοράνς Παρλί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Επίσης εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι η φρεγάτα Auvergne κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας στις 10 Οκτωβρίου και ότι η φρεγάτα Lafayette «επρόκειτο να πραγματοποιήσει ασκήσεις μαζί με το κυπριακό πολεμικό ναυτικό την Κυριακή 13 Οκτωβρίου».