Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές προχώρησε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για τις πρώτες του 100 μέρες στην αντιπολίτευση, δήλωσε ότι ήταν πιο ευχάριστες και πιο εύκολες σε προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν έχει γίνει πιο γαλανή η ατμόσφαιρα σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα μας».

«Η κυβέρνηση διστάζει να ζητήσει κυρώσεις από την Τουρκία»

Αναφερόμενος στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι αυτή προμηνύει επικίνδυνη ένταση.

Όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μία «πολιτική κατευνασμου», καθώς διστάζει να ζητήσει από την ΕΕ να επιβληθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις αυτές αποφασίστηκαν από την ΕΕ τον Ιούνιο και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να επισπεύσει το αίτημα για εφαρμογή τους.

Σφοδρή επίθεση για το προσφυγικό

Ο τέως πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στη κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την αλλαγή στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει όπως πρέπει το μείζον ζήτημα του προσφυγικού.

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη Μόρια λιγότερους μετανάστες και πρόσφυγες, καταγγέλλοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε τρεις μήνες.

«Η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο», τόνισε εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να λυθεί με επικοινωνιακή πολιτική το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

«Τώρα συνειδητοποιούν το μεταναστευτικό πρόβλημα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Είναι εύκολο όταν είσαι αντιπολίτευση να κάνεις κριτική. Όταν όμως αναλαμβάνεις την ευθύνη, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος».

Υπόθεση Novartis: Πλήρης στήριξη στον Παπαγγελόπουλο

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, είπε ότι ανοίγει μια «φάμπρικα» με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εκτιμώντας ότι όποιος διερευνά ένα σκάνδαλο θα μπορεί να κατηγορείται για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση για ρεβανσισμό απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά και απέναντι στους δικαστές.

Παρέχοντας για άλλη μία φορά πλήρη στήριξη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί ο ίδιος βγήκε εκτός από το κάδρο της διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ του κατατέθηκε μήνυση από τον Αντώνη Σαμαρά.

«Αυτό το καραγκιοζιλίκι να συνεδριάζει επτά ώρες η Βουλή χωρίς να υπάρχει κυβέρνηση στα κυβερνητικά έδρανα και να μπαίνει ο πρωθυπουργός από την πλαϊνή πόρτα στις 12.15 π.μ. για να ψηφίσει και να φύγει, δεν έχει ξαναγίνει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνησή του είχε παραλάβει τον φάκελο της υπόθεσης Novartis, ωστόσο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά τον παρέδωσε στη δικαιοσύνη.

«Πάνε να κουκουλώσουν ένα σκάνδαλο στο όνομα της σκευωρίας», συνέχισε.

Η ψήφος των αποδήμων και ο… τόμος του Αλέξη Τσίπρα

Για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε έναν… ογκώδες τόμο. Εξήγησε ότι σε αυτό τον τον τόμο περιλαμβάνεται νόμος που πέρασε η κυβέρνησή του το 2018.

Ο νόμος αυτός προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμώνων για να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος για την ψήφο των αποδήμων.

Ανέφερε ότι πρόκειται για σύνθετο ζήτημα, για το οποίο δεν πρέπει να γίνεται μικροπολιτική.

Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.