«Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση που προαποφάσιζε διώξεις και επιστράτευε ψευδομάρτυρες δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι άλλαξε. Αυτοί που έστηναν δέκα κάλπες για να σπιλώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει» ανέφερε για την υπόθεση Novartis στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από την πρώτη στιγμή η νέα κυβέρνηση θέλησε να δηλώσει το σεβασμό της στη Βουλή με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του.

Πρόσθεσε πως οι υπουργοί και πιστεύω – όπως είπε – ότι αυτό συνιστά μία τομή, «προσέρχονται σταθερά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των βουλευτών. Δεν είναι απλά μία πρακτική που υιοθετήθηκε στην αρχή μίας θητείας αλλά αποτελεί απαίτησή μου οι υπουργοί να παραβρίσκονται τακτικά στα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι στις πρώτες 100 μέρες έγιναν πολλά και υλοποιήθηκαν νωρίτερα όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

«Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης και του κράτους. Τώρα το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά θέτοντας τους στόχους μίας κυβέρνησης που λειτουργεί με χρονοδιαγράμματα. Αλλά με 30% λιγότερους Γενικούς Γραμματείς και λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους».

Σημείωσε ότι: «Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ -νωρίτερα από όσο είχαμε υποσχεθεί- για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα.

Και ήδη στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι, για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ το χρόνο.

Ενώ τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ».

Η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης

«Για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της. Tην πλαισιώνει. Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της!», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει:

«Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis», πρόσθεσε και σημείωσε:

«Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά με τη βουλευτική τους και όχι την υπουργική τους ιδιότητα».

Τα άβατα υποχωρούν

«Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της και ο δήμος προχωρά στον εξωραϊσμό  της πόλης. Τα άβατα υποχωρούν» υπογράμμισε ενώ στη συνέχεια άφησε αιχμές κατά του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  «Η Ηρώδου Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες έξω από το γραφείο του» .