Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) ζήτησε πρώτα απ’ όλα από τους βουλευτές του στη συνεδρίαση της ΚΟ να μην βρίσκονται σε ένα «ροζ συννεφάκι» ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί κάνοντας λόγο για «μια καλή αρχή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στη νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου, στην έκδοση εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο αλλά και στην προκαταβολή εφέτος «στο χέρι» του επιδόματος θέρμανσης. Εδωσε όμως ειδήσεις: Προανήγγειλε νέο φορολογικό και νέο ασφαλιστικό ως τα τέλη Νοεμβρίου. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και σημείωσε: «Δεν συζητάμε ψήφο αποδήμων που δεν θα προσμετράται για την Επικράτεια». Ακόμη εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύπανση με τις αφίσες και για «θράσος προκειμένου να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

***

Οταν οι γραβάτες ξαναμπαίνουν στην πολιτική

Ισως να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που οι γραβάτες μπήκαν στην πολιτική. Είχαμε τους προηγούμενους, δηλαδή του Συριζαίους, που ξαφνικά κήρυξαν ανεπιθύμητες τις γραβάτες, μιμούμενοι τον αγραβάτωτο αρχηγό τους Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε τέχνη την επικοινωνιακή πολιτική επειδή δεν φορούσε γραβάτα. Οι γραβάτες έγιναν ωστόσο και πάλι της μόδας στην πολιτική, αλλά από την… ανάποδη.

***

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι παρατηρεί τις γραβάτες των συνομιλητών του. Παρατηρεί το χρώμα και εάν αυτό είναι το ίδιο με το δικό του. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Οταν υποδέχτηκε τον Μάικλ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου παρατήρησε ότι φορούσαν την ίδια γραβάτα. Στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πηγαίνοντας προς την έξοδο έπεσε πάνω στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιο Λιβανό και αμέσως επικεντρώθηκε στη γραβάτα του. «Μη μου πεις ότι φοράμε την ίδια…». Την πλησίασε κοντά στη δική του και διαπίστωσε: «Σπήλιο, την ίδια φοράμε, την ίδια μονόχρωμη απόχρωση του μπλε». Λίγο πιο κάτω ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντά στην αίθουσα Γερουσίας τον Γιώργο Αμυρά και το μόνο που του λέει είναι:

«Γιώργο, ωραία γραβάτα φοράς». Είπε και κάτι για τον κόμπο της γραβάτας του Αμυρά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

***

Ο Τζανακόπουλος στην υποδοχή των γαλάζιων

Και μια και ο λόγος για τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, έχω να παρατηρήσω και τούτα: Ξέρετε ποιος υποδεχόταν στην αίθουσα Γερουσίας τους γαλάζιους βουλευτές; Ο… Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τους άνοιγε την πόρτα, τους χαιρετούσε (διά χειραψίας), τους χαμογελούσε και τους έλεγε: «Περάστε, μην ντρέπεστε». «Στην αρχή νόμισα ότι έκανα λάθος αίθουσα» μου έλεγε η Φωτεινή Πιπιλή, που όπως είπε ήταν η πρώτη φορά που αντίκριζε τόσο κοντά τον Τζανακόπουλο, τον Συριζαίο υπουργό με την ξύλινη γλώσσα. Τι είχε συμβεί; Απλώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αίθουσα Γερουσίας για άλλη συνεδρίαση και άργησε λιγάκι να φύγει πέφτοντας πάνω στους γαλάζιους βουλευτές.

***

Οι καπνιστές δεν χειροκρότησαν

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συνεδρίαση τη ΚΟ της ΝΔ αναφέρθηκε στις πρόσθετες ρυθμίσεις για την οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Ενα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και χειροκροτήθηκε, όχι όμως από ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως ο ίδιος παρατήρησε. «Επισημαίνω ποιοι καπνιστές χειροκροτούν και ποιοι δεν χειροκροτούν» σχολίασε χαμογελώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

***

Ο Καμίνης χειροκροτεί… Παπαγγελόπουλο

Υπήρξαν πολλά πηγαδάκια στη συνεδρίαση της ΚΟ. Ενα από αυτά ήταν ο θερμός εναγκαλισμός του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ενα άλλο ήταν η συνομιλία που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Β. Κικίλια, μάλλον για το νοσοκομείο Χανίων. Και πολλές συζητήσεις για το ποιοι μπορεί να είναι οι έξι βουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπολο. Τελικά

δεν υπήρξε κανένα συμπέρασμα. Ωστόσο βουλευτές της ΝΔ έδειχναν στα κινητά τους ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται, όπως έλεγαν, ο Γιώργος Καμίνης του ΚΙΝΑΛ να χειροκροτεί τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τι είχε συμβεί; Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται πως ενθουσιάστηκε όταν άκουσε τον κ. Παγγελόπουλο να λέει πως δεν ήταν ο Ρασπούτιν, αφού δεν κάνει αχαλίνωτο σεξ. Τέλος, άλλοι βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν το γεγονός ότι ο Δ. Τσοβόλας ανέλαβε ως δικηγόρος την υπεράσπιση του κ. Παπαγγελόπουλου.

***

Το ΚΚΕ και το σκάνδαλο Novartis

Το ΚΚΕ από την ψηφοφορία στη Βουλή για τον Παπαγγελόπουλο αποχώρησε για να μη νομιμοποιήσει, όπως είπε, ο Δημήτρης Κουτσούμπας «όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης είτε αφορά το σκάνδαλο στον χώρο του φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης». Βέβαια το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στην Προανακριτική Επιτροπή, θα καταθέσει ξανά τις προτάσεις του προκειμένου, όπως λέει, να υπάρξει ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της όλης υπόθεσης.

***

Οταν ένα τσουλούφι διακόπτει εκπομπή

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη πριν από καιρό (αλλά έχει τη σημασία της) σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, όπου προσκεκλημένες ήταν μόνον γυναίκες πολιτικοί. Σε κάποια στιγμή μία εξ αυτών (δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω το όνομά της γιατί άλλαξε στο μεταξύ κόμμα) ζήτησε στο διάλειμμα τον… κομμωτή του σταθμού επειδή ένα τσουλούφι από τα ξανθά μαλλιά της… ξέφευγε προς τα πάνω. Το είδε έλεγε στο monitor και η εικόνα που έβγαζε προς τα έξω δεν ήταν καλή για τους ψηφοφόρους της. Ελα όμως που ο κομμωτής απουσίαζε και κλήθηκε κομμωτής από διπλανό κομμωτήριο, ο οποίος κατέφθασε σαν τον… Τζον Γουέιν. Με ένα μαύρο πιστολάκι ζωσμένο στη μέση του… Εως ότου έρθει ο κομμωτής στο πλατό η εκπομπή δεν έπαιζε. Κάτι που όπως φαίνεται εκνεύρισε την εκπρόσωπο του ΚΚΕ Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου η οποία και αποχώρησε λέγοντας ότι «έχουμε πολύ πιο σοβαρά

πράγματα να ασχοληθούμε από το τσουλούφι της κυρίας».

***

Οι άδειοι τοίχοι του Μαξίμου

Και ξαφνικά άδειασαν οι τοίχοι του Μαξίμου. Τι είχε συμβεί; Δόθηκε από τους νέους ενοίκους εντολή να ξηλωθούν και να μεταφερθούν εκτός Μαξίμου όλα τα έργα τέχνης που είχαν φέρει οι Συριζαίοι ένοικοι. Βλέπετε, δεν θέλουν ούτε τα έργα τέχνης που είχαν. Λένε ότι έχουν διαφορετική εικαστική προσέγγιση και έως ότου τη βρουν (και βρεθεί κανένας σπόνσορας ή κανένας από την Εθνική Πινακοθήκη) άδειασαν τους τοίχους. Ετσι πάει η κόκκινη βαλίτσα (έργο που θυμίζει πρόσφυγες), το ενυδρείο, κάτι βάζα και οι γόβες που κοσμούσαν τον τοίχο στο ισόγειο μπροστά στο ασανσέρ.

***

Αμα Λάχει – ΣΥΡΙΖΑ

Στα… παλιά τους στέκια αποφάσισαν, όπως φαίνεται, να γυρίσουν οι Συριζαίοι μετά την ήττα τους στις εκλογές. Πολλοί εξ αυτών (Δραγασάκης, Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Σκουρλέτης κ.τ.λ.) κατεβαίνουν συχνά τις σκάλες τού «Αμα Λάχει» στην Καλλιδρομίου ενώ άλλοι πηγαίνουν στο «Γιάντες», στον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου, δίπλα από την ιστορική Ριβιέρα. Ειδικά ο Γ. Δραγασάκης είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα τις Κυριακές τα μεσημέρια αφού ο αστυνομικός του σταθμεύει το απαστράπτον όχημα μπροστά από το εστιατόριο και ο πρώην αντιπρόεδρος κατεβαίνει αργά ντυμένος στην πέννα (χωρίς γραβάτα).

***

Οι περισσότεροι καλούν και τους φίλους τους για να τους δείξουν-αποδείξουν πόσο πολύ… δεν έχουν ενοχληθεί που έχασαν την εξουσία και πως κανείς κάτοικος των Εξαρχείων δεν τους πειράζει. Αποφεύγουν πάντως να πουν – λες κι ο κόσμος που τους βλέπει είναι ηλίθιος – ότι κατά μήκος της Καλιδρομίου από την Εμμανουήλ Μπενάκη έως κάτω τη Σπυρίδωνος Τρικούπη υπάρχουν μόνιμα ανεπτυγμένες 3 διμοιρίες των ΜΑΤ, άλλες 2 στη Βαλτετσίου όπου πρόσφατα είχε δεξιωθεί ο Βαρουφάκης τους δημοσιογράφους παριστάνοντας τον άνετο, 3 στην Μπουμπουλίνας, 2 στην Τοσίτσα, 2 στη Χαριλάου Τρικούπη και 1 στην Ιπποκράτους!