Υμηττός: Αναστολή οικοδομικών αδειών για άλλο ένα έτος

Η έκδοση παγώνει έως τον Οκτώβριο του 2020

Σε αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό έως την 1η Οκτωβρίου 2020 προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ). Πρόκείται για την τρίτη κατά σειρά αναστολή, η οποία αφορά σε επτά από τους έντεκα δήμους στους οποίους ανήκει διοικητικά ο Υμηττός. Πρόκειται για τους δήμους που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και κατάφεραν το 2017 να ακυρώσουν το διάταγμα προστασίας του Υμηττού.

Η αναστολή επιβάλλεται για άλλο ένα έτος, δηλαδή έως την 1/10/2020, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προωθείται προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος κάθε νέας αναστολής είναι  να ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΝ το νέο Προεδρικό Διάταγμα,  χωρίς εν τω μεταξύ να έχει αλλοιωθεί το περιβάλλον και το τοπίο.

Η διαδικασία για την έκδοση του ΠΔ έχει μπει στο τελικό στάδιο, καθώς έχει παραδοθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Αναμένεται να ακολουθήσει διαβούλευση με φορείς, πολίτες, ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ θα συντάξουν το τελικό κείμενο του ΠΔ, το οποίο θα αποσταλεί για νομικό έλεγχο στο ΣτΕ.

Επιπλέον, με άλλη ρύθμιση, που συμπεριλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθορίζεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι κοινής ωφέλειας και κοινωνικής αποδοτικότητας – καθορίζονται από τις πολεοδομικές μελέτες για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού – παραμένουν στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της Ελληνικό Α.Ε., μέχρι να διαμορφωθούν και να δοθούν προς κοινή χρήση.

Η ρύθμιση συγκεκριμένη είναι επιβεβλημένη, καθώς η εφαρμογή των  συγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών – που θα εγκριθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες μέρες – πρέπει να γίνει λόγω της φύσεως του έργου από την Ελληνικό Α.Ε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk