Τροπολογία με την οποία προβλέπονται μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης των οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές Αττικής και Πελοποννήσου, κατέθεσε η κυβέρνηση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Παίδων Πεντέλης.

Επιπλέον, προβλέπεται διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής, καθώς και αναστολή προστίμων για τα προ του 2011 αυθαίρετα μέχρι την οριοθέτηση ρεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση ορίζει ειδική διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής πυρόπληκτων κτισμάτων και ειδικές προθεσμίες για τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων και για τις απαραίτητες διορθώσεις – συμπληρώσεις σε περίπτωση λαθών ή παραλείψεων, στις πυρόπληκτες περιοχές Αττικής και Πελοποννήσου που επλήγησαν τον περασμένο Ιούλιο.

Για τις χορηγούμενες οικοδομικές άδειες εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία, αλλά κατ’ εξαίρεση στις περιοχές των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, επιτρέπεται: η έκδοση αδειών αναθεώρησης για την αποπεράτωση εργασιών οικοδομής, η έκδοση εργασιών μικρής κλίμακας κλπ. υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για νόμιμα κτίσματα.

Για τα αυθαίρετα κτίσματα των πυρόπληκτων περιοχών που έχουν κριθεί κατόπιν αυτοψίας ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής (και έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις των νόμων 4178/2013 ή 4495/2017), διαγράφονται τα πρόστιμα και παύει η καταβολή τυχόν υπόλοιπων δόσεων προστίμων, από την ημερομηνία κήρυξης των περιοχών ως πυρόπληκτων.

Διευκρινίζεται πάντως ότι τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται. Επίσης, διευκρινίζεται ότι για τα αυθαίρετα κτίρια των εν λόγω περιοχών, που έχουν υπαχθεί στις σχετικές διατάξεις του νόμου του 2017 μετά την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, η υπαγωγή γίνεται μόνο με την καταβολή του προβλεπόμενου υπέρ του Δημοσίου παραβόλου.

Στην ίδια τροπολογία σημειώνεται ότι για αυθαίρετα κτίρια των περιοχών αυτών ανεγερθέντα προ της 18 Ιουλίου 2011, αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και η είσπραξή τους, μέχρι την οριστική οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, ενώ καταργούνται οι προβλεπόμενες σήμερα προσαυξήσεις κατά 10% και 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου ανάλογα με το χρόνο υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών στο νόμο του 2017.