Θυμάστε τις αγκαλιές και τα φιλιά του Ζάεφ με τον Τσίπρα (φωτογραφία); Την κόκκινη γραβάτα που του χάρισε στις Πρέσπες (και που τη φόρεσε στο Ζάππειο, με τον Πάνο Καμμένο να του διορθώνει τον… κόμπο); Θυμάστε όλες αυτές τις φιέστες που έγιναν σε Αθήνα και Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Εάν εσείς τις ξεχάσατε ή θέλετε να τις ξεχάσετε, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιστρέφει στα Σκόπια λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας, λέγοντας μάλιστα στον κ. Ζάεφ ότι αυτός δεν θα υπέγραφε τέτοια συμφωνία.

***

Μετά, λοιπόν, την τελευταία του επίσκεψη στα Σκόπια τον περασμένο Απρίλιο για την επισφράγιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία συνοδεύτηκε από ένα σόου εντυπωσιασμού, «στολισμένο» με selfies, αγκαλιές και δηλώσεις περί παντοτινής φιλίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη γείτονα την προσεχή εβδομάδα ώστε να συναντήσει ξανά τον καλό του φίλο Ζόραν Ζάεφ. Οι Τσίπρας και Ζάεφ θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν την 1η Οκτωβρίου για τα οφέλη της Συμφωνίας σε συνέδριο που διοργανώνει ο «Economist». Το συνέδριο θα έχει τίτλο «Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια: Ενισχύοντας το μομέντουμ για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση». Στο συνέδριο θα συμμετέχει και ο Μάρτιν Σουλτς.

***

Ο ακαδημαϊκός «Σούπερ Μάριο»

Οπως πρώτοι διαβάσατε από αυτήν τη στήλη, έρχεται στην Αθήνα αρχές Οκτωβρίου ο «Σούπερ Μάριο», ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με πρόσκληση του Λουκά Παπαδήμου, πριν παραδώσει (τον Νοέμβριο) τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ. Θα παρευρεθεί ως τιμώμενο πρόσωπο και θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών. Οπως είναι γνωστό, στις 9 Μαρτίου 2019 η Ακαδημία είχε εκλέξει ξένο εταίρο της τον καθηγητή Μάριο Ντράγκι στον κλάδο των Οικονομικών Επιστημών – Οικονομική και Νομισματική Πολιτική. Επειδή για λόγους ασφαλείας το πρόγραμμά του στην Αθήνα δεν ανακοινώνεται, έχω να σας πω και τούτα: Θα υπάρξει (εκτός απροόπτου) ένα δείπνο στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος (με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα) στο οποίο θα παρακαθήσουν ο κ. Ντράγκι, ο κ. Παπαδήμος, αλλά (πολύ πιθανόν) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος ως Πρωθυπουργός. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε πολλές φορές (συνοδευόμενος από τον κ. Σταϊκούρα).

***

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, που συνέβαλε ώστε να σωθεί το ευρώ, στον έντονο απόηχο της απόφασης για ενεργοποίηση νέου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ τον μήνα, αλλά και με φόντο τις συστάσεις του στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να επανέλθει γρήγορα σε επενδυτική βαθμίδα για να μπορέσει να συμμετάσχει στο νέο QE, αναμένεται να έχει ακόμα μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Οπως σας είπα, δεν θα σας δώσω λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας.

***

Οταν ο Ευκλείδης και η Νοτοπούλου τρελαίνουν το Twitter

Μία και μόνο λέξη της Κατερίνας Νοτοπούλου (που είναι σκιώδης υπουργός Τουρισμού) κατάφερε να… τρελάνει το Τwitter. Και τούτο γιατί οι πάντες έψαχναν να βρουν τι σημαίνει το «τσέο» που πέταξε σε τηλεοπτική εκπομπή. Με αντιπολιτευτικό οίστρο (η, κατά τα άλλα, ευγενέστατη Κατερίνα) θέλησε να επιτεθεί στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για τις ενέργειές του στην υπόθεση της Thomas Cook. Αλλά ο χρόνος για τους τηλεθεατές – και κυρίως για τους χρήστες του Twitter – σταμάτησε όταν ακούστηκε από τα χείλη της το «τσέο». Τι ήθελε να πει; Πολύ απλά αναφερόταν στον CEO (διευθύνων σύμβουλο) της Thomas Cook. Και κάπου εκεί το Twitter πήρε… φωτιά.

***

Αλλά και η συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαδήλωση της ΑΔΕΔΥ έκανε το Twitter να τρελαθεί. Οχι τόσο επειδή θέλησε να προστατευτεί από τη βροχή κάτω από την κατακόκκινη ομπρέλα της Αννέτας Καββαδία (μάρκας Μπένετον), που σχολίασε και ο Αδωνις, ούτε λόγω της οικονομικής του κατάστασης (όπως αναφέρεται στο «πόθεν έσχες» του, που δίνεται την Πέμπτη στη δημοσιότητα), αλλά επειδή τον «έκραξε» και η… ΑΔΕΔΥ. Ιδού πώς: «Ως υπουργός Οικονομικών, επί 4 χρόνια, αρνούνταν κατηγορηματικά να συναντήσει την ΑΔΕΔΥ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας. Η μόνη συνάντηση που έγινε μαζί του ήταν τον Ιούλιο του 2018, ύστερα από συγκέντρωση και επεισόδια που έγιναν στην είσοδο του υπουργείου του με τη ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ και τραυματισμούς εργαζομένων. Σε εκείνη τη συγκέντρωση κατασχέθηκε η ντουντούκα της ΠΟΕΔΗΝ, ως φονικό εργαλείο, και συνδικαλιστικά στελέχη σύρθηκαν και σύρονται στην Κρατική Ασφάλεια κατηγορούμενα με τον μισό Ποινικό Κώδικα».

***

Ηρθε η ώρα των ενηλίκων στο δωμάτιο

Σας ενημερώνω ότι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου ανοίγει στις ελληνικές αίθουσες η ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα» του Κώστα Γαβρά. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, όμως, η ταινία θα περάσει από τη δοκιμασία της κριτικής, αφού στις 10.00 γίνεται η δημοσιογραφική προβολή της στην αίθουσα Ιντεάλ της Πανεπιστημίου. Αυστηρώς για τους διαπιστευμένους κριτικούς είναι η οδηγία, ουδείς άλλος θα μπει σε αυτή την προβολή. Αναμένεται «μάχη» στην αίθουσα, γιατί πολύς ακόμη δημοσιογραφικός κόσμος θέλει να τη δει (εύλογο) για να έχει άποψη. Ολα δείχνουν πάντως ότι η πολυσυζητημένη ταινία που στηρίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι ηττημένοι» θα κάνει εισιτήρια. Και εξηγούμαι…

***

Κατ’ αρχάς, θα πάνε οι φανατικοί υπέρ της και οι φανατικοί κατά της. Δεύτερον, θα πάνε οι περίεργοι, αυτοί που δεν «κόπτονται» κιόλας για τον θόρυβο αλλά που θα θέλουν να δουν αν άξιζε τον κόπο. Τρίτον, προφανώς θα πάνε όσοι ψήφισαν τον Βαρουφάκη στις εκλογές (και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα). Και τέλος, ποιος από τους εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής θ’ αντισταθεί στον πειρασμό να πάει να τη δει; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας; Ταινία-χρυσωρυχείο με άλλα λόγια. Στην Ελλάδα βέβαια, γιατί εκτός ελληνικών συνόρων είναι πολύ αμφίβολο ότι η ταινία θα κινήσει τόσο πολύ την περιέργεια.