Ο ιθύνων νους της επίθεσης ενάντια στις νευραλγικής σημασίας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Aramco, ενεργειακή καρδιά της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σάββατο, κατάφερε ένα διαβολικό πλήγμα που ούτε ο Σαντάμ Χουσεΐν, ούτε η Αλ Κάιντα είχαν πετύχει στην εποχή τους.

Με μια επιδρομή μη επανδρωμένων – οι λεπτομέρειες της επιχείρησης παραμένουν ασαφείς – οι αντάρτες Χούθι, μακρύ χέρι της Τεχεράνης, κατάφεραν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 5%. Ανάλογη επίθεση που αφορά την εξόρυξη του μαύρου χρυσού δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία.

Στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Κόλπο το 1991, οι ιρακινές δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν που είχαν εισβάλει στο Κουβέιτ, είχαν χτυπήσει περισσότερες από 600 δεξαμενές πετρελαίου για να να εκδικηθούν το εμιράτο που έβλεπαν να χάνουν, προκαλώντας μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Πλην όμως οι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου δεν ήταν σημαντικές.

Στη διάρκεια της δεκαετίας 2000, στο αποκορύφωμα των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία, οι τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης είχαν σπείρει τον τρόμο σε διάφορες πόλεις της βιομηχανίας πετρελαίου του σουνιτικού βασιλείου. Ωστόσο το τωρινό χτύπημα έχει άλλη βαρύτητα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Οι δυνατότητες και τα μέσα εξόντωσης του αντιπάλου φαίνεται να αλλάζουν και νέες τεχνολογίες μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο “πύραυλος κρουζ του φτωχού» όπως χαρακτηρίζεται το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Quasef-1 λόγω του χαμηλού κόστους του, έπληξε καίριους στόχους του Ριάντ, σε μεγάλη κλίμακα και με τέλεια ακρίβεια.

Δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας πετρελαίου του βασιλείου, καταρρίπτοντας ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο.

Οι Χούθι κατάφεραν να μειώσουν στο ήμισυ την παραγωγική ικανότητα της χώρας που είναι σταθερός πετρελαϊκός προμηθευτής παγκοσμίως και άρα ρυθμιστής των τιμών στη διεθνή αγορά. Καθημερινά παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τα οποία μειώνονται στα 5,7 εκατομμύρια, προκαλώντας ανησυχίες στις αγορές.

Αυτό από μόνο του έχει τεράστια σημασία. Οι εγκαταστάσεις θα φτιαχτούν και πάλι, όμως αυτό που δεν μπορεί να διορθωθεί είναι η ζημιά που έχει επιφέρει στην εμπιστοσύνη της αγοράς στη Σαουδική Αραβία. Πλέον ένας μέχρι σήμερα σχετικά ασφαλής τομέας, καθίσταται ευάλωτος και κάθε φορά που ένα θερμό επεισόδιο θα λαμβάνει χώρα, η τιμή του μαύρου χρυσού θα παίρνει μοιραία την ανιούσα.

Το χτύπημα των ανταρτών Χούθι, που ο Μάικ Πομπέο χρέωσε στο Ιράν, βάζει πάγο τουλάχιστον προς το παρόν σε μια διπλωματική λύση ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Τεχεράνη, γεγονός που καθιστά την περιοχή και την τιμή του πετρελαίου πιο ασταθή.

Το πλαίσιο άλλωστε είναι από μόνο του δυσμενές, μετά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την ιστορική συμφωνία για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης την άνοιξη του 2018.

Η τελευταία, αφού χαρακτήρισε “μέγιστη εξαπάτηση” τους ισχυρισμούς του Πομπέο, διά στόματος του ανώτατου πνευματικού της ηγέτη, διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον. “Σίγουρα θέλουμε να αποφύγουμε τον πόλεμο. Δεν θέλω πόλεμο με κανέναν, όμως είμαστε έτοιμοι όσο κανένας άλλος”, δήλωσε με νόημα ο Αλί Χαμενεΐ.