Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα άτακτο Brexit -και σε ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται- έκανε σήμερα, Τετάρτη, η Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να αποφασίζει -και τη βασίλισσα Ελισάβετ να συναινεί- το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων, έως τα μέσα του Οκτωβρίου.

Πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια του βρετανού πρωθυπουργού να εμποδίσει κάθε προσπάθεια της αντιπολίτευσης ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Αυτό βέβαια που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η κίνηση αυτή του Μπόρις Τζόνσον είναι νόμιμη. Αυτό βέβαια που εξοργίζει τη διεθνή κοινότητα, η οποία μένει να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, είναι το γεγονός ότι δεν είναι ηθική.

Όπως διευκρινίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, δεν παραβιάζει κανέναν νόμο. Όπως ορίζει η βρετανική νομοθεσία, ο πρωθυπουργός της χώρας δικαιούται να προτείνει το κλείσιμο το κοινοβουλίου, όταν εκείνος κρίνει ότι υπάρχει λόγος. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να το ζητήσει από τη Βασίλισσα και εκείνη να δεχτεί. Όπερ και εγένετο!

Σύμφωνα με την δικαιολογία που έδωσε ο Τζόνσον, το κοινοβούλιο δουλεύει ασταμάτητα εδώ και αρκετό καιρό για ένα Brexit, οπότε χρειάζεται κάποιο «διάλειμμα». Το κοινοβούλιο είθισται να σταματά τις εργασίες τους για μερικές εβδομάδες το φθινόπωρο. Το θέμα όμως την τρέχουσα περίοδο έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται «παραμονές» της αποχώρησης της από την ΕΕ. Ο Τζόνσον θέλει να ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος στις 14 Οκτωβρίου. Αντί για μια κανονική παύση τριών εβδομάδων το φθινόπωρο, το κοινοβούλιο θα σταματήσει τις εργασίες του στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οποιαδήποτε προσφυγή της αντιπολίτευσης δια της νομικής οδού, θα απορριφθεί. Όπως επισημαίνει και το BBC ο Μπόρις Τζόνσον απλώς χρησιμοποιεί κοινοβουλευτική διαδικασία, σε μια προσπάθεια να εκπληρώσει την υπόσχεσή για Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και αν συμβεί.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ να εγκρίνει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ απλή.

Η Ελισάβετ μπορεί μεν να έχει τον τελευταίο λόγο σε τέτοιες αποφάσεις, γιαυτό και ο Μπόρις Τζόνσον την ρώτησε, ωστόσο ο λόγος ήταν καθαρά τυπικός.

Σύμφωνα με το BBC, η Βασίλισσα μένει συνήθως εκτός πολιτικών. Το να αρνούνταν το κλείσιμο της Βουλής θα ήταν κάτι χωρίς προηγούμενο και θα θεωρούνταν από πολλούς ως πραξικόπημα.

Ωστόσο τίποτα από αυτό δεν συνέβη, αφού έδωσε το «πράσινο φως».

Βουλευτές ζητούν άμεση δικαστική παρέμβαση

Την επίσπευση της ακρόασης από το δικαστήριο νομικής προσφυγής εναντίον της πρωτοβουλίας του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου θα επιδιώξει ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπεί την βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Τζοάνα Τσέρι, την επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, και πάνω από 70 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος.

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους βουλευτές είχε κερδίσει την έγκριση της πλήρους εκδίκασης της νομικής τους προσφυγής για τις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφασίσει κατά πόσο το μέτρο της αναστολής του κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον είναι αντισυνταγματικό ή παράνομο.

Ωστόσο, τώρα ζητά από το Δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση νωρίς την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον συντονιστή της νομικής ομάδας, Τζόλιον Μάγκχαμ, το δικαστήριο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση, ακόμη και αν αυτή έχει εγκριθεί από τη Βασίλισσα, ενώ οι δικηγόροι πρόκειται να στραφούν εναντίον του αιτήματος που έθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός και τα μέλη του συμβουλίου της Βασίλισσας, και όχι στην ίδια την απόφαση έγκρισης από την Βασίλισσα.

Διαδηλώσεις, υπογραφές και γκάλοπ: Οι πολίτες αντιδρούν

Από νωρίς το απόγευμα σε ολόκληρη τη βρετανία χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να κλείσει το Κοινοβούλιο.

Χιλιάδες υπογραφές για την ακύρωση της απόφασης

Περισσότερες από 450.000 υπογραφές συγκέντρωσε, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων για έναν μήνα.

Το αίτημα, που δημοσιεύεται στη σελίδα του κοινοβουλίου, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές γύρω στις 18.30 σήμερα, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 100.000 υπογραφών ώστε να διεξαχθεί μια μάλλον συμβολικής σημασίας συζήτηση για το θέμα.

Στις αρχές του έτους, ένα άλλο κείμενο που ζητούσε να σταματήσει το Brexit συγκέντρωσε 6,1 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Ωστόσο, δεν άλλαξε η άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να υλοποιήσει το «διαζύγιο» από την ΕΕ, στη βάση του δημοψηφίσματος του 2016. Τότε, 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης και 16,1 εκατομμύρια κατά.

Μόλις το 27% υπέρ της απόφασης Τζόνσον σύμφωνα με δημοσκόπηση

Μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου για έναν μήνα, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με το 47% να δηλώνει αντίθετο στην απόφαση αυτή, που έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov διεξήχθη σήμερα σε δείγμα 5.734 Βρετανών για λογαριασμό των Times και δημοσιεύτηκε λεπτά μετά από την ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει το σχέδιο Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας της βουλής.

Οι απαντήσεις των ερωτηθέμενων στη σφυγμομέτρηση κινήθηκαν στις κομματικές γραμμές, με το 51% των υποστηρικτών του Brexit να στηρίζουν την απόφαση Τζόνσον. Μόλις το 9% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.

«Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να λογοδοτήσει»

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έγραψε στην βασίλισσα Ελισάβετ για να της εκφράσει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για να την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και για να ζητήσει συνάντηση μαζί της, σύμφωνα με την επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian Χέδερ Στιούαρτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να λογοδοτήσει στους βουλευτές αφού επιδιώκει την αύξηση του χρόνου κατά τον οποίο το κοινοβούλιο δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία, δήλωσε ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο – όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις… Όταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή» είπε.

Το χρονικό…

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου θα διακοπούν τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την πτώση της λίρας και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι «οι βουλευτές θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και την προσέγγισή της για το Brexit πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (17 και 18 Οκτωβρίου) και στην συνέχεια θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όταν θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα. Εάν επιτύχω συμφωνία με την ΕΕ, το κοινοβούλιο θα μπορεί να εγκρίνει τον νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας πριν από την 31η Οκτωβρίου».

«Οι εβδομάδες που προηγούνται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις μου με την ΕΕ», τόνισε προσθέτοντας: «Επιδεικνύοντας ενότητα και αποφασιστικότητα, έχουμε μία ευκαιρία να αποσπάσουμε μία νέα συμφωνία η οποία να μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο».

Το «ναι» από την Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος. Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.