«Κλειδώνουν» το βράδυ της Τρίτης οι αλλαγές για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τις οποίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται ότι θα παρουσιάσει, παράλληλα με τα μέτρα για τη διάσωση της επιχείρησης στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης. Έτσι, στα θέματα ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση της Παρασκευής, τα οποία θα λάβουν αύριο τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ, θα περιλαμβάνεται και το επίμαχο ζήτημα.

Η ομάδα εργασίας του κ. Χατζηδάκη και του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση επεξεργάστηκε διάφορα μοντέλα ώστε να πετύχει αύξηση των τιμολογίων, δίχως να επηρεαστεί το πορτοφόλι των καταναλωτών. Ωστόσο, καθώς η εξίσωση δεν έβγαινε, αποφασίστηκε ότι πρέπει να …πειραχθεί η έκπτωση συνεπείας (10%) που σήμερα απολαμβάνουν οι καλοπληρωτές πελάτες της επιχείρησης, η οποία αναμένεται να περιοριστεί περίπου  στο 5%.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, γίνονταν προσπάθειες ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα και να μην πληγούν οριζόντια όλοι οι συνεπείς καταναλωτές. Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» παράγοντες του υπουργείου, το σκεπτικό ήταν να εφαρμοστεί μια τιμολογιακή πολιτική που θα περιόριζε την έκπτωση ή ακόμη και θα την καταργούσε για ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων, θέτοντας συγκεκριμένα εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια. Όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΕΗ «είναι άλλωστε γνωστό ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, οι εκπτώσεις που προσφέρει η επιχείρηση βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αν και για …ευνόητους λόγους, η υπόθεση σέρνεται».

Παράλληλα, το επιτελείο του υπουργού Ενέργειας εξέτασε την προοπτική να δίνονται κίνητρα στους καταναλωτές, όπως ήδη συμβαίνει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι έτοιμη ακόμη η ΔΕΗ για τέτοιες εξαγγελίες.

Πάντως, στο …ζύγι της νέας τιμολογιακής πολιτικής αναμένεται να μπει από τη μία μεριά η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (του τέλους για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές) και του ΦΠΑ (6%) και από την άλλη πλευρά η ρήτρα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και ο περιορισμός της έκπτωσης συνεπείας.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα αντιστοιχεί στα περίπου 200 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Για να γίνει αυτό, θα κατατεθεί άμεσα τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα περνά στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αρμοδιότητα που σήμερα ανήκει στη ΡΑΕ για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές στα τιμολόγια αναμένεται να οριστικοποιηθούνστην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ την ερχόμενη Παρασκευή ώστε να τεθούν σε ισχύ στα τιμολόγια που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο.