Για τον αντικειμενικό παρατηρητή τούτη η πρώτη επαφή της νέας κυβέρνησης με την ελληνική πραγματικότητα δίδει ορισμένα σήματα διαχειριστικής επάρκειας και μαζί άμεσης αντίδρασης στα απρόοπτα της τρέχουσας περιόδου.

Υπάρχουν όντως μάχιμοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη που αποδίδουν έργο και επιλύουν τρέχοντα προβλήματα με επάρκεια και τη δέουσα ταχύτητα.

Καταγράφηκαν παρά ταύτα και αβελτηρίες όπως στην περίπτωση της Σαμοθράκης και υπερβολές επίσης επικοινωνιακού χαρακτήρα από ορισμένα απαράσκευα στελέχη που έσπευσαν να αναδείξουν σε μείζονες τυπικές διοικητικές πράξεις.

Θα έλεγε κανείς ότι ζούμε ακόμη την πρώιμη φάση της νέας διακυβέρνησης , αυτή την μικρών βημάτων και των πολιτικών χαμηλής πτήσης,από τις οποίες δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία και τις επιδόσεις της στο μέλλον.

Μόνο όταν εισέλθουμε στη φάση της σκληρής πολιτικής, στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων και προβλημάτων της χώρας θα φανεί αν πραγματικά η νέα διακυβέρνηση θα δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την υπεσχημένη οριστική έξοδο από την κρίση και την απογείωση της οικονομίας.

Πρώτο κρίσιμο τεστ θα αποτελέσει το επενδυτικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες. Όπως και εκείνο των φορολογικών ρυθμίσεων και κινήτρων που θα ακολουθήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Από την τόλμη και την καθαρότητα της στόχευσης των συγκεκριμένων νομοθετημάτων, αλλά και από την επιβεβαίωση εφαρμογής του «άλλου σχεδίου», αυτού που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα διαφανεί και η τύχη της διακυβέρνησης.

Και τα προπαρασκεαυζόμενα επίσημα ταξίδια του νέου πρωθυπουργού βεβαίως στο Παρίσι, στη Χάγη, στο Βερολίνο και αργότερα στις ΗΠΑ θα δείξουν τις δυνατότητες πειθούς και εμπιστοσύνης που μπορεί να μεταφέρει η νέας ηγεσία της χώρας σε ένα δύσπιστο και καχύποπτο κόσμο.

Ουσιαστικά είμαστε ακόμη στην αφετηρία. Στη συνέχεια, αν όντως ξεδιπλωθούν από τη νέα κυβέρνηση φιλόδοξες οραματικές πολιτικές μεγάλων βημάτων , ικανές να διαμορφώσουν τις συνθήκες για το διεκδικούμενο ελληνικό άλμα στο μέλλον, θα μπορούμε πραγματικά να αισιοδοξούμε…