Δύο ακόμη θάνατοι καταγράφτηκαν σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, υπενθυμίζοντας ότι το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ευάλωτη ομάδα είναι (και) εφέτος οι ηλικιωμένοι, καθώς η ηλικία των θυμάτων, οι οποίοι κατέληξαν λόγω σοβαρών επιπλοκών, ήταν άνω των 80 ετών.

Επιπλέον και σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης, που συντάσσεται από τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων των ασθενών που εκδήλωσαν σοβαρά συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι τα 77 έτη.

Παρ’όλα αυτά, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, τα ευρήματα αυτά είναι επιδημιολογικά με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι δεν έχει αναλυθεί σε βάθος η παθοφυσιολογία του ιού. «Πάντως, η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πρώτη αντίδραση των ηλικιωμένων που προσβάλλονται από τον ιό δεν είναι ικανοποιητική», συμπληρώνει ο καθηγητής.

-Τι αναφέρει η επισημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

-Σε ποιες περιοχές έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Παρασκευής