Ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες η νέα διοίκηση της ΕΥΠ που θα βρίσκεται πλέον υπο τον έλεγχο του γραφείου του Πρωθυπουργού κ Κυριάκου Μητσοτάκη και πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στην δομή και τις στοχεύσεις της προκειμένου να προσαρμοσθεί στα συγχρονα ευρωπαικά δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες φαβορί για την θέση του διοικητή της ΕΥΠ παραμένει ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων –σχετική αποκάλυψη του «Βηματος» προ τριών εβδομάδων– παρότι υπήρξαν αναφορές για «δικαστική εκκρεμότητα» του.

Ο κ. Κοντολέων είχε την υποστήριξη συνεργατών του Πρωθυπουργού. Ο κ. Κοντολέων είναι διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security, με συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και με ενδιαφέρον στα ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή. Όμως το τελευταίο διάστημα εξετάσθηκαν για αυτή την θέση και αλλοι υποψήφιοι και δεν είναι απολύτως σαφής η τελική κατάληξη.

Για την θέση των υποδιοικητών για την οποία ακούσθηκαν τα ονόματα πολλών πρώην αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται να έχει επιλεγεί-αν δεν υπάρξει απρόοπτο- ο πρώην στρατηγός της Αστυνομίας κ. Βασίλης Γκρίζης με πολυετή θητεία ως προϊστάμενος, στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) που διεξάγει -με βαση την εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004- ερευνητικά προγράμματα και μελέτες για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που αφορούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης το ΚΕΜΕΑ αναπτύσσει συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με οργανισμούς εκπαιδευτικά κέντρα και ιδρύματα, κοινωνικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και με Μ.Κ.Ο, ενώ αξιολογεί τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας.

Στη θέση του άλλου υποδιοικητή της ΕΥΠ (ασχολείται κυρίως με θέματα διοικητικής υποστήριξης) φερεταινα έχει υπάρξει αρχική επιλογή του κ Μενέλου Τσουπλάκη
ο οποίος έχει διατελέσει οικονομικός επιθεωρητής, προϊστάμενος Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων .