Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που διέφυγαν μετά την κατάρρευση του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου στη Συρία πριν από μερικούς μήνες, έχουν περάσει τα σύνορα με το Ιράκ (όπως αναφέρουν αναλυτές ασφαλείας) προκειμένου να ενωθούν με τρομοκρατικούς θύλακες που βρίσκονται κρυμμένοι σε κρυφές σήραγγες και άλλα κρησφύγετα σε αγροτικές περιοχές.

Οι μαχητές κινούνται τις βραδινές ώρες ώστε να εκτελούν επιθέσεις είτε με ελεύθερους σκοπευτές είτε εξαπολύοντας βομβιστικά χτυπήματα σε δρόμους πολλές φορές την εβδομάδα. Συνήθως αυτές έχουν στόχο τους τοπικούς άρχοντες και τις δυνάμεις ασφαλείας που εμπλέκονται στην προσπάθεια εξόντωσής τους. Στις αρχές του μήνα δύο μοτοσικλετιστές σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη στη βόρεια πόλη του Κιρκούκ. Σε ξεχωριστή επίθεση στην Ντιγιάλα στα ανατολικά, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς οι οποίοι μάχονται για να τους εξοντώσουν.

Τα μέσα ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσαν βίντεο. Σε αυτά απεικόνιζαν τη δολοφονία παραστρατιωτικών και τοπικών αρχόντων οι οποίοι βοηθούν τις δυνάμεις ασφαλείας να εντοπίζουν άτομα που συνδέονται με την εξτρεμιστική ομάδα:

«Θέλω να προειδοποιήσω όλους τους τοπικούς άρχοντες ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να φθάσει οπουδήποτε θέλει» ανέφερε ένα θύμα απαγωγής σε βίντεο που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό. Απευθυνόταν σε μέλη της κοινότητάς του τα οποία συνεργάζονται με τις κυβερνητικές ομάδες.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν αυτόν το μήνα την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης που στόχο έχει να καθαρίσει την έρημο κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία. Μέσα σε λίγες μέρες, ανέφεραν ότι εντόπισαν εργοστάσια κατασκευής βομβών και είπαν ότι αρκετοί μαχητές είχαν σκοτωθεί. Επί του εδάφους, η πρόκληση να εκριζώσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται τρομακτική.

«Κοιτάξτε πού κρύβονται. Στην έρημο, σε σπηλιές. Σε μέρη όπου κανείς δεν μπορεί ποτέ να ελέγξει πλήρως» λέει ο Σαάντ Μοχάμεντ στον δημοσιογράφο της «Washington Post» καθώς οδηγεί μέσα από τη βραχώδη έρημο της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ. «Πόσους στρατιώτες χρειαζόμαστε να διασφαλίσουμε κάθε εκατοστό γης; Πάρα πολλούς. Κανείς δεν έχει αυτή την ικανότητα».

Βετεράνος στην εκστρατεία που κατάφερε να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος ο Μοχάμεντ αναφέρει ότι έχει πολεμήσει σε κάθε μεγάλη μάχη του ιρακινού στρατού και πως τραυματίστηκε στο στήθος στη διάρκεια μιας μάχης κοντά στη συνοριακή πόλη Καΐμ το 2017. Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νίκησε το Ισλαμικό Κράτος στα τέλη του 2017, έναν μήνα αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν οδηγήσει τους μαχητές έξω από την πόλη που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Σήμερα οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να διασχίζουν τα σύνορα στο Ιράκ, συχνά μεταμφιεσμένοι σε βοσκούς. Ορισμένοι ταξιδεύουν με τα πόδια, ελίσσονται στην έρημο, άλλοτε μετακινούνται με αυτοκίνητο. Ενίοτε τα drones τους εντοπίζουν και έπειτα ιρακινοί στρατιώτες ή η διεθνής συμμαχία αναλαμβάνουν να τους εξουδετερώσουν.

Οι θύλακες του Ισλαμικού Κράτους είναι περιορισμένοι σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική ενδοχώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Ιράκ και αναλυτές που παρακολουθούν την ομάδα. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι μπορούν να ελέγξουν και πάλι μεγάλα εδάφη ή να κερδίσουν σημαντική υποστήριξη. Αλλά εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η εξέγερση από τα χαμηλά τρομοκρατεί τις κοινότητες, οι οποίες υπό τον φόβο αντιποίνων κάνουν τα στραβά μάτια.

Κατά τη διάρκεια της ανόδου του το Ισλαμικό Κράτος κέρδισε έδαφος ως προστάτης των μουσουλμανικών σουνιτικών κοινοτήτων που αντιμετώπιζαν διώξεις από το ιρακινό κυριαρχούμενο από Σιίτες κράτος. Εκτοτε, η άνοδος και η πτώση της ομάδας διέλυσε τον εθνικό ιστό του Ιράκ, διαίρεσε τις κοινότητες και συνέβαλε στην καταστροφή ολόκληρων συνοικιών καθώς η συμμαχία υπό την αμερικανική συμμαχία τους πολεμούσε.

Ενάμιση χρόνο μετά τη συντριβή τους, οι ουλές που άφησαν οι τζιχαντιστές είναι ορατές. Μολονότι η ζωή έχει ανακάμψει σε μερικές πόλεις, πολλές έχουν ερημώσει, σπίτια και επιχειρήσεις έχουν γίνει ερείπια. Ο κόσμος θέλει να ξεχάσει το Ισλαμικό Κράτος αλλά ο πόλεμος, ο πραγματικός αλλά και εκείνος της προπαγάνδας, δεν λέει να τελειώσει για πολλούς μαχητές του ISIS που έχουν διαφύγει: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη» δηλώνει αφηγητής ενός φρικιαστικού βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα και απεικόνιζε εκτελέσεις στη διάρκεια της νύχτας. «Υπάρχουν πολλά κεφάλαια ανάμεσα σε εμάς και σε εσάς και θα γράφονται με αίμα» έλεγε η τρομακτική φωνή…