Η επιβολή δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση στην Κίνα έχει δημιουργήσει ήδη το αποτύπωμά της στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εισαγωγές από την Κίνα στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η πτώση αυτή δημιουργεί ευκαιρίες για άλλους εμπορικούς εταίρους της περιοχής, καθώς οι εισαγωγές στις ΗΠΑ από μια ομάδα ασιατικών οικονομιών – Μπανγκλαντές, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Βιετνάμ – καταγράφουν άνοδο άνω του 16%. Πρόκειται για συμπεράσματα της μελέτης Global Economy Watch της PwC.

Οπως επισημαίνει ο Mike Jakeman, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Η διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα έχει ευνοήσει άλλες οικονομίες της περιοχής. Η διατήρηση των συγκεκριμένων συνθηκών θα συμβάλει στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη κυρίως του Βιετνάμ, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν. Ωστόσο, εάν ο στόχος είναι η εξάλειψη των εμπορικών ανισορροπιών, οι διμερείς δασμοί δεν αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο. Η υποκατάσταση των εισαγωγών ενδέχεται να δημιουργήσει αντίστοιχο πρόβλημα σε κάποια άλλη περιοχή. Καθώς το Βιετνάμ ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του έναντι της Κίνας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Βιετνάμ διαμορφώνεται στα 13,5 δισ. δολ. το α’ τρίμηνο, από 9,3 δισ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα».

Στην έκδοση Ιουλίου της μελέτης Global Economy Watch αξιολογούνται, επίσης, οι κίνδυνοι μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, καθώς οι εμπορικές εντάσεις υπονομεύουν το εμπορικό κλίμα και τη ζήτηση για εξαγωγές.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της PwC, ασφαλώς οι προοπτικές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες σε σύγκριση με 18 μήνες νωρίτερα. Στις αρχές του 2018 βιώσαμε την ταχύτερη και πιο συγχρονισμένη ανάπτυξη από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Εκτοτε, η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μια σειρά από εμπόδια στην Ευρώπη και νέες αντιξοότητες στις αναδυόμενες αγορές που αναπτύσσονται βραδέως έχουν μεταβάλει το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων και των αρμόδιων αρχών.

Ως εκ τούτου, αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019 σε όλες τις σημαντικές αγορές όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ευρωζώνη. Οι ΗΠΑ έχουν ωφεληθεί από την εφάπαξ μείωση της φορολογίας το 2018.

Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιβραδύνει την οικονομία της σταδιακά, ενώ η ευρωζώνη επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα μετά από μια διετία (2016-2017) υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Το γεγονός ότι οι τρεις αυτές οικονομίες επιβράδυναν ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο οι βάσεις παραμένουν ισχυρές.