Στο πλατό της εκπομπής One Direct βρέθηκε καλεσμένος ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, χημικός μηχανικός και καθηγητής στο ΑΠΘ, όπου μίλησε για τις επιπτώσεις της ύπαρξης αμίαντου στην περιοχή γύρω από το Μάτι, τόσο ως προς τον άνθρωπο όσο και ως προς το περιβάλλον.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης του αμίαντου είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί, «είμαστε στα μισά του δρόμου», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης και τόνισε πως «πρέπει να απομακρυνθεί πάραυτα», καθότι είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα υπόλοιπα υλικά που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης.

«Με δεδομένη την πυκνότητα του πληθυσμού, τα επόμενα 30-40 χρόνια λιγότερο από μία περίπτωση καρκίνου στην περιοχή θα οφείλεται στη συγκεκριμένη μόλυνση. Με τον αμίαντο το νούμερο δεκαπλασιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και στη συνέχεια εξήγησε τους τρόπου με τους οποίους μπορεί το επικίνδυνο αυτό υλικό να απομακρυνθεί.

«Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις που θα καταφέρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρουν το περιβάλλον σε μια πολύ κατάσταση», ειδάλλως οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι επιζήμιες και κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα που εγκυμονούν τους σοβαρότερους κινδύνους στην υγεία, με υπ’ αριθμόν ένα, τον αμίαντο. Ο ίδιος έχει προτείνει τη διενέργεια δεύτερης δειγματοληψίας στην περιοχή για παρατήρηση διαφορών σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά και για καταγραφή των ινών αμίαντου στο χώμα, το οποίο είναι και το πιο δύσκολο να καθαριστεί.

Προτείνει στους κατοίκους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να αποφεύγουν την επαφή με το χώμα και να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Περιμένει από την πολιτεία να αναλάβει την επιχείρηση απομάκρυνσης του αμίαντου, κάτι το οποίο θεωρεί εύκολο στην υλοποίησή του. Τέλος, συμβούλευσε τον κόσμο να είναι «προσεκτικός στις παρεμβάσεις του στο περιβάλλον, γιατί αυτό μας ακολουθεί για πάρα πολλά χρόνια μετά».

Πηγή: onetv.gr