Μοιράζει και ξαναμοιράζει την κομματική τράπουλα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τέταρτη συνεχόμενη ήττα που υπέστη, αν και ο ίδιος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία έχασε μόνον μία φορά, στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε νέους ρόλους σε στελέχη ακυρώνοντας άλλους ρόλους που είχε δώσει κατά την προεκλογική περίοδο. Στη πραγματικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός πραγματοποιεί ασκήσεις ισορροπίας. Την Ολγα Γεροβασίλη (βουλευτή Αρτας) την πρότεινε για γραμματέα της ΚΟ. Την κυρία Γεροβασίλη είχε τοποθετήσει και κυβερνητικό εκπρόσωπο στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μοιράζει ρόλους σε όλους, ακόμη και σε αποτυχόντες βουλευτές της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας.

nnn

Ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους πρότεινε τους Ευ. Τσακαλώτο, Δ. Τζανακόπουλο και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ως διευθυντή της ΚΟ πρότεινε τον (αποτυχόντα βουλευτή) Θανάση Θεοχαρόπουλο (της ΔΗΜΑΡ) με αναπληρωτή τον Κώστα Βασιλάκη. Για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής πρότεινε τον Δημήτρη Βίτσα. Νέος εκπρόσωπος Τύπου  θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης Εφη Αχτσιόγλου ήταν εκπρόσωπος μόνον κατά την προεκλογική περίοδο), ενώ έδωσε ρόλο και στην πρώην εκπρόσωπο του κόμματος (και αποτυχούσα υποψήφια βουλευτή) Ράνια Σβίγκου που αναλαμβάνει υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ενας και δύο… επίτροποι

Εμαθα ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά (φωτογραφία) έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ολοι όσοι περίμεναν ότι από τη συνάντηση αυτή θα υπήρχε ανακοίνωση για το όνομα του επιτρόπου μάλλον έκαναν λάθος. Γιατί οι δύο πολιτικοί συζήτησαν μεν, αλλά αποφάσεις δεν πήραν. Τίποτε δεν συμφωνήθηκε. Απλώς ειπώθηκε ότι καλύτερα είναι να ανακοινωθεί πρώτα ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Ελλάδα και έπειτα να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα προταθεί για επίτροπος. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς συζήτησαν μάλιστα και το ενδεχόμενο να μη γίνει τελικά αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο πρώην πρωθυπουργός – εφόσον τελικά προταθεί ο κ. Σαμαράς. Ετσι το θέμα του επιτρόπου δεν λύθηκε. Εμαθα όμως και κάτι άλλο από τις Βρυξέλλες που έχει σημασία…

nnn

Στην κλειστή σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα ανάμεσα στους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Γερμανίδα ζήτησε από τις κυβερνήσεις να μη στείλουν πρόταση μόνον για ένα άτομο που θα προτείνεται ως επίτροπος. Αλλά να στείλουν λίστα με… δύο. Και μάλιστα ο ένας να είναι άνδρας και η άλλη να είναι γυναίκα: «Εγώ θα αποφασίσω ποιος ή ποια θα γίνει επίτροπος» τους δήλωσε. Επειτα από αυτό (και μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό) έχουν ξαναζεσταθεί τα σενάρια για τον Μαργαρίτη Σχοινά. Και για γυναίκα θα πείτε; Μαθαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο το όνομά της, φτάνει η ίδια να το θελήσει. Κατά μία εκδοχή τώρα τελευταίως το όνομά της ακουγόταν συνεχώς και για τη λίστα Επικρατείας της ΝΔ και για υπουργοποίηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα και για τη θέση τού… Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά μία άλλη εκδοχή, η γυναίκα που θα προταθεί θα προέρχεται από τον κομματικό πυρήνα της ΝΔ.

Τι θα ακούσει ο Πρωθυπουργός στο Πεντάγωνο

«Θα του πούμε την κατάσταση ως έχει και όχι αυτά που θέλει να ακούσει» λέει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο. Πρώτο και σοβαρότερο θέμα που θα συζητήσουν είναι η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων και όταν λέει εξοπλιστικά προγράμματα εννοεί και τα υλικά συντήρησης μέσων. Για παράδειγμα, τι χρειάζεται για να πετούν συνεχώς τα πολεμικά αεροσκάφη, για να κινούνται τα άρματα μάχης και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, καθώς και τα πολεμικά πλοία. Και βεβαίως πού μπορεί να εξευρεθούν τα χρήματα. Μαθαίνω επίσης ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να συζητηθεί η αύξηση ή όχι της στρατιωτικής θητείας. Να σημειώσω ότι πάγιο αίτημα των επιτελείων είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, λόγω της προκλητικότητας της γείτονος. Τέλος, θα εξεταστούν και οι προτάσεις για προσλήψεις μόνιμων στελεxών.

Ενα παιχνίδι εντυπώσεων

Εκ πρώτης όψεως η είδηση παρουσιάζει κομματικό ενδιαφέρον. Μεταφέρω λοιπόν την αρχική είδηση: «Νέο εσωκομματικό μέτωπο φαίνεται πως άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη φερόμενη στήριξη που έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον Δημήτρη Παπαδημούλη, ώστε ο τελευταίος να εκλεγεί αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εισηγήθηκε να ψηφιστεί ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως αντιπρόεδρος, τη στιγμή που η επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν άλλη». Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα:

nnn

Τουλάχιστον πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ (Στ. Κυμπουρόπουλος, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γ. Κύρτσος) βεβαιώνουν ότι δεν ψήφισαν τον κ. Παπαδημούλη. Βεβαιώνουν επίσης ότι ουδέποτε τους έδωσε εντολή ο κ. Μεϊμαράκης για οτιδήποτε. Η κυρία Ασημακοπούλου μάλιστα αποκάλυψε ότι συναντήθηκε τυχαίως στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου με τον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος της είπε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα με ψήφιζες». Θέλετε κι άλλα για να δείτε πώς στήνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων; Η ψηφοφορία έγινε περίπου πριν από 15 ημέρες και ο κ. Παπαδημούλης εξελέγη όντως αντιπρόεδρος, αλλά από τους τελευταίους. Τέλος, και η Εύα Καϊλή (από το ΚΙΝΑΛ) δήλωσε πως δεν ψήφισε Παπαδημούλη. Αν όντως ψήφιζαν όλοι αυτοί που τους χρεώθηκε ότι ψήφισαν Παπαδημούλη ίσως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να μην έβγαινε αντιπρόεδρος στην ψηφοφορία από τους τελευταίους.

Ακρόπολη και Αρχαία Ολυμπία

Πολύ σωστό, κατά τη γνώμη μου, βήμα η απόφαση της προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών από στρατεύσιμους στην Ακρόπολη – οπλίτης και νοσηλευτής – από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καθώς επίσης το ότι στο Κέντρο Πληροφόρησης, επί του πεζοδρόμου Δ. Αρεοπαγίτου και στο παλαιό μουσείο Ακροπόλεως, προσφέρουν τις υπηρεσίες εθελοντές-νοσηλευτές από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Συν τοις άλλοις, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης μόνιμα πλέον σταθμεύει ασθενοφόρο, για την περίπτωση έκτακτης μετακομιδής.

nnn
Εν τω µεταξύ, στον χώρο της Αρχαίας Ολυµπίας εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια δεν λειτουργούν τα αναψυκτήρια και αυτό έχει ως αποτέλεσµα λιποθυµίες, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς… νερού. Λόγω του καύσωνος των τελευταίων ηµερών σηµειώθηκαν περιστασιακές λιποθυµίες επισκεπτών αλλά ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός ανταποκρινόµενος στο αίτηµα της υπουργού Πολιτισµού Λίνας Μενδώνη έστειλε αµέσως εθελοντές που µοιράζουν εµφιαλωµένο νερό στους επισκέπτες.

Ο Αγοραστός και η κυβερνησιμότητα

Ο Κώστας Αγοραστός περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών ήταν από τους πρώτους που διαμαρτυρόταν για τον Καλλικράτη. Θεωρούσε ότι μ΄αυτόν και με την απλή αναλογική δεν θα υπήρχε κυβερνησιμότητα δεν θα μπορούσαν να πάρουν αποφάσεις οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για τον πολίτη, δεν θα μπορούσαν να πάρουν τα παιδιά τους στα σχολεία, δεν θα μπορούσε ο εργαζόμενος να εργασθεί κτλ. Ετσι θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει νόμος που να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει Τασούλα

Να λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Βουλής τον Κώστα Τασούλα που πρότεινε η ΝΔ. Οπως έκανε και η ΝΔ με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πολιτικός πολιτισμός. Ο κ. Τασούλας πάει για ρεκόρ ψήφων