Σε μια πρώτη εκτίμηση για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία προχώρησε ο οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν με ελάχιστο σεβασμό στα συμφέροντα του εκλογικού σώματος.

Ο ΟΑΣΕ επισήμανε ότι η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην συμμετάσχει και η κυβέρνηση αποφάσισε να διεξαγάγει τις εκλογές χωρίς αυτήν.

Υποψήφιοι δήμαρχοι συμμετείχαν στις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν καν πολιτικό αντίπαλο σε 3 από τους 61 δήμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ψηφοφόροι δεν είχαν μια ουσιαστική επιλογή ανάμεσα στις πολιτικές επιλογές, αναφέρει ο Οργανισμός.

Η πολιτική αντιπαράθεση οδήγησε σε νομική αβεβαιότητα και πολλές αποφάσεις της εκλογικής διοίκησης ελήφθησαν με στόχο τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών.

«Είδαμε στοιχεία ότι οι ψηφοφόροι πιέζονται από όλες τις πολιτικές πλευρές. Αυτό, παράλληλα με τα πολωμένα μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν στην πολιτική κρίση και όχι να παρέχουν αμερόληπτες πληροφορίες για τους υποψηφίους, κράτησαν ορισμένους ψηφοφόρους από το να κάνουν ελεύθερες και ενημερωμένες επιλογές», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Όντρεϊ Γκλόβερ.

«Πολλές προηγούμενες συστάσεις του ΟΑΣΕ παραμένουν ανεπιτυχείς, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αποπολιτικοποίηση των εκλογικών επιτροπών, τη διαφάνεια της χρηματοδότησης της εκστρατείας και την αποτελεσματικότητα της επίλυσης των εκλογικών διαφορών», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.