Ευκαιρία για τη νεολαία προκειμένου να δείξει ότι δεν ανέχεται τους σχεδιασμούς που γίνονται ερήμην της και να προβάλει τα «θέλω» της χαρακτηρίζει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Β’ Πειραιά Νίκος Αμπατιέλος, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της δύναμης του κόμματος. Ο Νίκος Αμπατιέλος σημειώνει στα «ΝΕΑ» ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους βασικούς ενόχους για τα προβλήματα της νεολαίας, καθώς η ατζέντα τους περιλαμβάνει την υποθήκευση του μέλλοντος των νέων για δεκαετίες.

Γιατί είναι σημαντικό ένας νέος να μην επιλέξει την αποχή στις 7 Ιουλίου και με ποιο κριτήριο πρέπει να προσέλθει στις κάλπες;
Εχουμε μια κρίσιμη μάχη και καλούμε τους νέους να ψηφίσουν με το βλέμμα στραμμένο στις 8 Ιούλη. Να δουν ποιος θα είναι δίπλα τους, απέναντι στην πολιτική της νέας κυβέρνησης που θα συνεχίσει να σαρώνει τις προσδοκίες και τα όνειρά τους. Στις πρόσφατες εκλογές η αποχή νέων ανθρώπων ξεπέρασε το – ήδη μεγάλο – γενικό 40%. Εμπόδισε μήπως αυτό τη ΝΔ να βάψει τον χάρτη μπλε; Εμπόδισε μήπως τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει το παραμύθι ότι «πήρε το μήνυμα»; Εμπόδισε μήπως την ύπαρξη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής; Αυτοί που μαυρίζουν το μέλλον της νεολαίας, μέχρι και οι ακροδεξιοί και οι φασίστες σήμερα μιλάνε εξ ονόματός της. Ας τους κόψουμε τον αέρα και το γέλιο! Για να βγουν στο προσκήνιο τα «θέλω» της νεολαίας για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, μία επιλογή υπάρχει: η ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι προτείνουν διαφορετικές πολιτικές για τους νέους;
Δεν έχουν απλά ακουμπήσει στα προβλήματα της νεολαίας, αλλά είναι από τους βασικούς ενόχους. Οι μικροδιαφορές στα προγράμματά τους δεν αναιρούν ότι «τα έργα και οι ημέρες» και των δύο έχουν γεμίσει με ανασφάλεια και αδιέξοδα την πλειοψηφία της νεολαίας.

Η ατζέντα τους περιλαμβάνει την υποθήκευση του μέλλοντος της νεολαίας με τα ματωμένα υπερπλεονάσματα μέχρι το 2060! Και τα δάκρυα για το brain drain δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική τους αναγκάζει χιλιάδες νέους να μεταναστεύουν.

Στα προγράμματά τους είναι κοινός ο στόχος η Ελλάδα κάθε χρόνο να πληρώνει το 2% του ΑΕΠ για ανάγκες του ΝΑΤΟ, που καμιά σχέση δεν έχουν με τη διασφάλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τη στιγμή που για τα δίκαια αιτήματα μαθητών, φοιτητών, ανέργων, εργαζομένων «πέφτει» η γνωστή κασέτα από κάθε κυβέρνηση: «Δεν υπάρχουν χρήματα».

Μέσα σε αυτά είναι και οι απαιτήσεις του ΣΕΒ, που με ικανοποίηση είδε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και με χαρά καλοβλέπει τον κ. Μητσοτάκη. Για τους νέους εργαζομένους αυτές οι απαιτήσεις σημαίνουν: 1 στις 2 προσλήψεις να είναι μερικής απασχόλησης με μισθούς 300 ευρώ, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όσα δικαιώματα κατοχυρώνουν να είναι άγνωστες λέξεις, δουλειά με εξαντλητικούς όρους και στους κλάδους που συγκεντρώνουν χιλιάδες νέους και νέες, με την εργοδοτική τρομοκρατία να οργιάζει και τους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται.

Τελικά, με κριτήριο τα προβλήματα της νεολαίας, στις εκλογές δεν μετράει πόση θα είναι η διαφορά ανάμεσα στον 1ο και στον 2ο, ούτε αν η επόμενη – ούτως ή άλλως εχθρική για τα συμφέροντα της νεολαίας – κυβέρνηση θα είναι αυτοδύναμη ή συνεργασίας. Κρίνεται πόσο δυνατός θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα, πόσο πιο ψηλά θα είναι το ΚΚΕ, αυτή είναι και η ψήφος που μετράει.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια και άσυλο. Η ΝΔ έχει σαφείς θέσεις σε αυτά τα δύο θέματα. Πώς τις σχολιάζετε;
Αυτό που λείπει από την Ανωτάτη Εκπαίδευση δεν είναι τα ΜΑΤ να βολτάρουν στις σχολές, ούτε ο λεγόμενος «ανταγωνισμός».

Ο μύθος τους υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα δημόσια πανεπιστήμια θα καταρρεύσει όπως καταρρέει αντίστοιχα στον χώρο της Υγείας, εκεί όπου ο δημόσιος τομέας σε ένα ποσοστό έως και 90% εξαρτάται από τους επιχειρηματίες του κλάδου, ακόμα και για τις πιο απλές εξετάσεις. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τόσο την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την πολιτική που ωθεί τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν ως ΑΕ. Εχει ολοκληρωμένη πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, ώστε να κατοχυρώνεται και το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία στο αντικείμενο όπου ειδικεύεται ο κάθε φοιτητής.

Μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη μόρφωση ο ΣΥΡΙΖΑ – του 1% στους φοιτητικούς συλλόγους – που ως κυβέρνηση π.χ. γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά; Η απάντηση είναι όχι. Παρά τις παραλλαγές και οι δύο αντιγράφουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ που για τους φοιτητές μεταφράζονται σε ακριβές και υποβαθμισμένες σπουδές, σε κατακερματισμό της γνώσης, σε πτυχία που δεν κατοχυρώνουν την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Στο πανεπιστήμιο – επιχείρηση που έχουν χτίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν «χωράει» άσυλο. Αυτό το πανεπιστήμιο είναι «άβατο» για τις διεκδικήσεις και τη δραστηριότητα των φοιτητών. Είναι ταυτόχρονα υποκρισία να φορτώνουν στο άσυλο και τους συλλόγους φαινόμενα όπως αυτό της εγκληματικότητας, τη στιγμή που αυτά υπάρχουν σε όλη την κοινωνία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Την κατάργηση του ασύλου το ΚΚΕ όχι απλά θα την καταψηφίσει, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να μην περάσει, για να την απορρίψουν οι ίδιοι οι φοιτητές και οι σύλλογοί τους.

Ενας νέος γιατί να επιλέξει ΚΚΕ;
Σε αυτές τις εκλογές οι νέοι έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία… Να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε τη ζωή που μας έχουν ετοιμάσει και όλα αυτά που σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ, για να είναι την επόμενη μέρα ακόμα πιο δυνατή η συλλογική διεκδίκηση, η προοπτική της αντεπίθεσης του λαού! Η νεολαία χρειάζεται πιο ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα, εκεί που κρίνεται το δίκιο.