O Δήμαρχος της Σαγκάης κ. Ying Yong, η Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zhang Qiyue, ο Πρόεδρος της Cosco Shipping Group κ. Xu Lirong, καθώς και 18μελής συνοδεία από τον Δήμο Σαγκάης πήγαν Πειραιά. Και συγκεκριμένα, βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης αλλά και ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, υποδέχθηκαν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Στόχος της συνάντησης, η οποία έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μώραλη στη Σαγκάη το 2018  καθώς και της φιλοξενίας της όπερας της Σαγκάη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Σαγκάης και η ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με την προώθηση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Δήμων σε θέματα επιχειρηματικότητας, πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού. Επιπλέον συζητήθηκε η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και τα οφέλη που μπορεί να έχει από αυτή την επένδυση η τοπική κοινωνία.

Γ. Μώραλης: Η επένδυση των Κινέζων δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης καλωσόρισε στην πόλη τον Δήμαρχο της Σαγκάης κ. Ying Yong, την Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zhang Qiyue, τον Πρόεδρο της Cosco Shipping Group κ.  Xu Lirong και την 18 μελή συνοδεία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Πειραιάς είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Σαγκάη από το 1985. Μάλιστα ο κ. Μώραλης παρέδωσε ένα αντίγραφο του πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Σαγκάης. Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε την αγαστή συνεργασία των δύο πόλεων και εξήρε τη συνεργασία με την Πρεσβεία της Κίνας. Αναφέρθηκε στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, υπογραμμίζοντας πως επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι να υπάρχει συνεργασία με την Cosco καθώς και να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία.

«Θέλουμε η παρουσία της  Cosco στο λιμάνι του Πειραιά να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία καθώς και να αποκτήσει ο Πειραιάς οφέλη από αυτή την επένδυση», σημείωσε ο κ. Μώραλης, υπογραμμίζοντας πως η επένδυση στο λιμάνι δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη.  Επιπλέον ο Δήμαρχος  Πειραιά ενημέρωσε την κινεζική αποστολή για την θετική προοπτική της πόλης, επισημαίνοντας πως ο Πειραιάς έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Επεσήμανε πως εκτός από την επένδυση στο λιμάνι, υλοποιούνται σημαντικά έργα όπως είναι το μετρό, το οποίο θα βελτιώσει προς το καλύτερο τη λειτουργία της πόλης, δίνοντας  ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει λόγω και της λειτουργίας του λιμανιού, καθώς και ένα μεγάλο «πακέτο» δημοτικών επενδύσεων αλλά πλέον και ιδιωτικών επενδύσεων, τα οποία δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον της πόλης, λέγοντας ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών ο Πειραιάς θα είναι σίγουρα μια πιο σύγχρονη, λειτουργική και φιλική πόλη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε επίσης ότι ο Πειραιάς είναι μια μικρή πόλη σε σχέση με τη Σαγκάη, υπογραμμίζοντας όμως πως έχει στρατηγικό γεωγραφικό ρόλο για όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη  καθώς  αποτελεί μια σημαντική πύλη.

Ο Δήμαρχος της Σαγκάης κ. Ying Yong μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο πόλεων και μίλησε για τα οφέλη της μεγάλης επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αναφέρθηκε στη σημαντική γεωγραφική θέση της πόλης μας, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον στον Πειραιά και να επενδύουν οι  επιχειρήσεις στην πόλη. Τέλος ο κ. Ying Yong προσκάλεσε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και αντιπροσωπεία του Δήμου με τη συμμετοχή παραγωγικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών φορέων, να επισκεφθούν τη Σαγκάη τον Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος της Cosco Shipping Group κ.  Xu Lirong, αναφέρθηκε στη σχέση της Cosco με την πόλη του Πειραιά. Μιλώντας για την επένδυση της Cosco, τόνισε πως το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα λιμάνια του κόσμου. Ο κ. Xu Lirong υποστήριξε τέλος, ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Cosco και Πειραιά.

Β. Μαρινάκης: Σημαντικό οι Πειραιώτες να είναι περήφανοι για όσα προσφέρει η Cosco

Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης καλωσόρισε τον Δήμαρχο της Σαγκάης, την Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zhang Qiyue, τον Πρόεδρο της Cosco Shipping Group κ.  Xu Lirong και την 18 μελή συνοδεία, τονίζοντας: «Χαίρομαι πολύ όταν έχω απέναντι μου ανθρώπους που αντιλαμβάνονται και σέβονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις τους, αγαπούν και είναι περήφανοι για την πατρίδα τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πειραιάς είναι η πύλη του εμπορίου και του πολιτισμού της Ευρώπης για ολόκληρο τον  κόσμο και μην ξεχνάμε ότι εδώ απ΄ έξω  στη Σαλαμίνα άλλαξε μέσω της ιστορικής ναυμαχίας η μοίρα της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου.

Είμαι σίγουρος ότι η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Αλλά αυτό που έχει σημασία από εδώ και εμπρός είναι η κοινωνική προσφορά της Cosco στον Πειραιά και στον Πειραϊκό λαό. Μια προσφορά η οποία θα πρέπει να είναι αντάξια τόσο της ιστορικότητας της πόλης, όσο και της ίδιας της επένδυσης των κινέζων φίλων μας στο λιμάνι μας. Εξάλλου είναι πολύ σημαντικό οι Πειραιώτες να είναι υπερήφανοι για αυτά που θα προσφέρει η Cosco στον Πειραιά.

Είναι μεγάλη ηθική υποχρέωση οποιουδήποτε μεγαλουργεί σε έναν τόπο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό κάνω κι εγώ προσωπικά  εδώ και τόσα χρόνια  με τους συνεργάτες μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, καθώς οφείλουμε να δείχνουμε εμπράκτως τις κοινωνικές μας ευαισθησίες. Γι αυτό θεωρώ πως θα πρέπει  να δείξετε άμεση ανταπόκριση. Σε ότι αφορά τον Δήμαρχο Σαγκάης, θα ήθελα με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την αδελφοποίηση των πόλεων μας το 2020, να ανανεώσουμε τους όρκους φιλίας και τιμώντας αυτά τα 35 χρόνια, να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ζητήσω και πάλι τη δέσμευση σας, ότι θα προχωρήσετε το γρηγορότερο δυνατόν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου η προσφορά σας στον Πειραϊκό λαό να είναι άμεση και αντιληπτή στην καθημερινή ζωή της πόλης μας».

Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο  Αντιδήμαρχος Προσόδων & Εμπορίου κ. Γιάννης Μελάς, ο Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων κ. Ανδρέας  Βεντούρης, ο Γενικός Γραμματέας του  Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης  Ταταρόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Δημάρχου κ. Βασίλης Τοκάκης.

Επιπλέον ήταν εκεί και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της πόλης καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Πειραιά. Συγκεκριμένα:  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής & Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς  κ. Βασίλης Κορκίδης, ο  Πρόεδρος του  Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ.  Νίκος Μανεσιώτης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, και ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινέζικου Συνδέσμου κ. Κόντος Λευτέρης.