Για «μπέρδεμα» έκανε λόγο ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ», ο Κουντρέτ Οζερσάι υπογράμμισε ότι «υπήρξε ένα μπέρδεμα και το λέω για να ξεκαθαριστεί. Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ δεν έλαβε απόφαση για άνοιγμα. Δεν έλαβε απόφαση ούτε να την δώσει σε κάποιον ούτε να ανοίξει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Ούτε έλαβε απόφαση για άνοιγμα υπό τ/κ διοίκηση σε αυτό το στάδιο. Η απόφαση που λάβαμε ήταν να γίνει μία απογραφή της κατάστασης μέσα στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων. Και μετά θα εξετάσουμε τους αριθμούς και τα δεδομένα, ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση για το πως θα προχωρήσουμε, ακολουθώντας μία σωστή πολιτική».

«Πρώτα θα γίνει μια έρευνα και αφού δούμε ξεκάθαρα ποια είναι η κατάσταση εκεί, τότε θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», όπως είπε, σημειώνοντας πως όλα όσα ειπώθηκαν είναι απλά εικασίες, ενώ προκατέλαβε ότι «η ε/κ πλευρά θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα ότι οι περιουσίες των παλιών ιδιοκτητών αγνοούνται και σε αυτό το παιχνίδι δεν πρέπει να μπούμε. Θα υπάρξει μια πολιτική συκοφαντίας, δεν πρέπει να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι», τόνισε.

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανέφερε ακόμη ότι τα Βαρώσια έχουν μετατραπεί σε σύμβολο του στάτους κβο που έχει δημιουργηθεί στο νησί. «Είναι μια περιοχή που τόσα χρόνια κανείς δεν είχε το θάρρος να την ακουμπήσει, εμείς κάνουμε μια αρχή. Θα έχουμε επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους. Πλέον δεν θέλουμε να είμαστε το μόνο θύμα του στάτους κβο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ως τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία επιδεικνύουμε αποφασιστική στάση».

Όσον αφορά στις γεωτρήσεις, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι τ/κ πλευρά και Τουρκία διατηρούν μια στάση αποφασιστική, αλλά εκείνοι που συμπεριφέρονται αντιφατικά είναι η ε/κ πλευρά και ο διεθνής παράγοντας. «Το να λένε από τη μια ότι οι Τ/Κ είναι συνέταιροι στις πηγές και από την άλλη η ε/κ πλευρά να κάνει μονομερείς ενέργειες είναι μη συνεπής στάση», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, προτρέποντας την ε/κ πλευρά και το διεθνή παράγοντα, αν ενοχλούνται από τις εξελίξεις, «το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι ένα βήμα για έναρξη διαδικασίας διαλόγου ώστε να συμφωνήσουμε πως θα στείλουμε μαζί τις πηγές αυτές στην διεθνή αγορά».