Οι άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί, υποτίθεται ότι ανήκουν στον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ. Όμως η νέα εφαρμογή Photo Wake-Up από ερευνητές στις ΗΠΑ επιτρέπει ακριβώς αυτό: παίρνει έναν δισδιάστατο άνθρωπο σε μια φωτογραφία ή ένα έργο τέχνης και τον κάνει να βγει από την εικόνα, να τρέξει μακριά ή να πηδήξει από αυτήν – κάτι αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Μάλιστα ο αλγόριθμος της εφαρμογής επιτρέπει επίσης στους χρήστες να δουν την κινούμενη εικόνα σε τρεις διαστάσεις χάρη στη χρήση εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον θα παρουσιάσουν το νέο «έξυπνο» σύστημα σε συνέδριο για την υπολογιστική όραση στην Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα.

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και θεμελιώδες πρόβλημα στην υπολογιστική όραση. Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι τα δεδομένα προέρχονται μόνο από μια θέση της κάμερας, συνεπώς ένα μέρος του προσώπου είναι αόρατο. Η δουλειά μας συνδυάζει τεχνικές προόδους πάνω σε αυτό το πρόβλημα, με δημιουργική καλλιτεχνική οπτικοποίηση», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ίρα Κεμελμάχερ-Σλίζερμαν της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών.

Οι δυνητικές εφαρμογές του Photo Wake-Up είναι πολλές, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως η αξιοποίηση της στα βιντεοπαιγνίδια, η αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τα έργα τέχνης στις πινακοθήκες και τα μουσεία (ποιός θα έλεγε όχι στο «ζωντάνεμα» της Μόνα Λίζα;), η χρήση στην εκπαίδευση ιδίως των μικρών παιδιών (θα βλέπουν να ζωντανεύουν οι ζωγραφιές τους) κ.α.

Προς το παρόν ο αλγόριθμος του Photo Wake-Up έχει καλύτερα αποτελέσματα, όταν το πρόσωπο στη φωτογραφία ή στον πίνακα ζωγραφικής κοιτάζει κατά πρόσωπο, ενώ δεν μπορεί ακόμη να ζωντανέψει ανθρώπους που κρύβουν ένα μέρος του σώματός τους, π.χ. έχουν σταυρωμένα τα πόδια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ