• Αναζήτηση
 • Η σιέστα «χτίζει» χαρακτήρα

  Ποια η επίδραση της σιέστας σε παιδιά σχολικής ηλικίας

  Παιδιά χαρούμενα, άριστοι μαθητές και χωρίς να εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτά ήταν τα θετικά αποτελέσματα του μεσημεριανού ύπνου σε παιδιά σχολικής ηλικίας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων της Πενσιλβάνια και της Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sleep.

  Για τη διεξαγωγή της μελέτης διερευνήθηκαν οι καθημερινές συνήθειες ως προς τον ύπνο 2.928 παιδιών ηλικίας 10-12 ετών και συσχετίστηκαν τόσο με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα όσο και με τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Διαπιστώθηκε ότι η βελτίωση των σχολικών επιδόσεων ήταν πράγματι ανάλογη με τη συχνότητα και τη διάρκεια της σιέστας. Ειδικότερα, τα παιδιά που κοιμούνταν από 30 έως 60 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνισαν κατά μέσο όρο αύξηση των επιδόσεών τους στα μαθήματα της τάξεως του 7,6%. Επιπροσθέτως, τα παιδιά που συνήθιζαν να παίρνουν έναν μεσημεριανό υπνάκο από μικρά, εμφάνισαν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας στην ηλικία των 12 ετών.

  Η έλλειψη ύπνου και η νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εξαιρετικά διαδεδομένα φαινόμενα μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας, επισημαίνουν οι επιστήμονες και τονίζουν ότι αυτό συχνά προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εκτενής μελέτη που να εξετάζει την επίδραση της σιέστας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα αξιοποιηθούν δεόντως από τους γονείς καθώς, αν μη τι άλλο, ένας ύπνος θα μειώνει και τις ώρες που περνούν τα παιδιά μπροστά από τις οθόνες, μια άλλη μάστιγα της εποχής.

  Science
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk