Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επέμεινε στο επιχείρημά της ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας καθώς δεν εκπέμπει το μήνυμα που επιθυμεί εκείνη να στείλει το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή της ανανέωσης.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η απάντηση που έδωσε στην χθεσινή τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ως πρώην πρόεδρος δεν εκπροσωπεί το νέο σε ένα νέο Κίνημα όπως είναι το ΚΙΝΑΛ» υποστήριξε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Παράλληλα, τόνισε ότι ουδέποτε πρώην πρόεδροι κόμματος ηγούνται του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σημείωσε, δε, ότι στη θέση του κ. Βενιζέλου, η ίδια θα κατέβαινε με «σταυρό» στις εθνικές εκλογές και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιη πως η παράταξη θα τον τιμούσε για άλλη μια φορά.

Απαντώντας στα πυρά Βενιζέλου, ο οποίος χθες την κατηγόρησε ότι έκανε μια επιλογή «αυτοχειριασμού της παράταξης» και «χορηγίας για την αυτοδυναμία της ΝΔ», καθώς και ότι τα κριτήριά της ήταν προσωπικά, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι έλαβε την απόφαση με καθαρά πολιτικά κριτήρια, «με στόχο να απευθυνθούμε στους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι απογοητευμένοι και κατά χιλιάδες επανατοποθετούνται».

Επίσης, μίλησε για επιλογή διεύρυνσης και ανανέωσης, που δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, αλλά με το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ένας νέος φορέας. «Είναι απλή λογική. Ένας πρώην πρόεδρος δεν σηματοδοτεί το νέο σε ένα νέο Κίνημα» υποστήριξε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι κανείς δεν θέλει να φύγει από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Βενιζέλος και πως «προφανώς ανήκει και θα συνεχίσει να ανήκει σε αυτόν τον χώρο».

Σε ό,τι αφορά τα περί «χορηγίας της αυτοδυναμίας της ΝΔ», η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Κανείς δεν μπορεί να μας προσάψει ότι επιθυμούμε την αυτοδυναμία της ΝΔ». Παράλληλα, υπογράμμισε: «Θέλουμε να τελειώνουμε και με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να τελειώνουμε με τα μορφώματα που αναπτύχθηκαν στα χρόνια του μνημονίου» -στα «μορφώματα» συμπεριέλαβε και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει έναντι της ΝΔ μετά τις εκλογές, αν για παράδειγμα θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή αν θα δώσει ψήφο ανοχής σε μια (μη αυτοδύναμη) κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.