Για την σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές καθώς και για το πλάνο του στις εθνικές εκλογές μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό σήμερα η «εκτός από τις περιφερειακές εκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες, -γεγονός που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο- σημαντική είναι και η αύξηση της επιρροής της σε δήμους -μικρούς και μεγάλους- όλης της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 332 Δήμους της επικράτειας εξελέγησαν 152 δήμαρχοι που είναι οι ίδιοι μέλη της ΝΔ ενώ άλλοι 69 έχουν μέλη της ΝΔ στους συνδυασμούς τους.

Για την νίκη αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στον Νίκο Χατζηνικολάου:

Ερωτηθείς ένας η ψήφος είναι ικανοποιητική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «Είναι ένα αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί, δεν μας αιφνιδίασε. Έβλεπα πως υπήρξε μία μεγάλη ωριμότητα στην ελληνική κοινωνία, καθώς και εμπιστοσύνη. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Το 33% είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τις Ευρωεκλογές. Οσον αφορά τις εθνικές εκλογές θέλω να πείσω όσους δεν μας ψήφισαν να μας εμπιστευτούν».

Οσο για το αν ψήφος των Ελλήνων ήταν θετική προς την ΝΔ ή απλά αντισύριζα, ο ίδιος απάντησε «Και τα δύο συνέβησαν. Υπήρξε καταδίκη της κυβέρνησης. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέχασαν τίποτα και δεν παραδέχτηκαν τίποτα. Η καταδίκη ενός κόμματος σημαίνει την άνοδο όμως ενός άλλου κόμματος».

Για τον αν τον υποτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «Εγώ προσωπικά δεν υποτιμώ κανέναν και δεν πρόκειται να το κάνω. Η δικιά μου δουλειά είναι να μην ασχολούμαι με το τι γίνεται από την άλλη πλευρά. Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Σχετικά για το πώς βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε λακωνικά οτι… δεν τον αφορά.

«Δεν το σκέφτομαι γιατί δεν με αφορά. Το πρώτο μου μέλημα είναι να έχουμνε όσο το πιο δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα. Θα ευχόμουν η πολιτική αντιπαράθεση να γίνουν σε τόνους πολιτισμένους. Αν θα γίνει αυτό δεν το ξέρω και δεν έχω και χρόνο να ασχοληθώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην συνέχεια στο ερώτημα για το αν η προεκλογική εκστρατεία κατά την διάρκεια των Ευρωεκλογών θύμιζαν πολύ τις εκστρατείες του ΄80.

«Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και πάντα οι εντυπώσεις σχηματίζονται από την προεκλογική περίοδο. Ο δικός μας αγώνας θα είναι διαφορετικός. Θα κάνουμε μόνο μία τελική συγκέντρωση στην Αθήνα και θα επιδιώξω συγκεντρώσεις με πολίτες για την επόμενη μέρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα δεν δίστασε να παραδεχτεί πως δεν βγήκε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές στους ανέργους, ωστόσο κατάφερε το κόμμα του να γκρεμίσει μία σειρά από ταμπού, καθώς η ΝΔ ήταν πρώτη δύναμη στους νέους και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, ούτε να πάρει το μέρος κάποιου, ωστόσο αυτό που ξεκαθάρισε είναι πως δεν υπάρχει «καμία περίπτωση να δείτε τον κύριο Βενιζέλο στα ψηφοδέλτιά μας».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γ. Βαρουφάκη, αλλά και το κόμμα του Βελόπουλου, ενώ τόνισε ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Β. Βενιζέλος, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

Ερωτηθείς σχετικά εάν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία επεσήμανε ότι «καμία δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει

Τόνισε όμως ότι μετά τις εκλογές η χώρα θα κυβερνηθεί. Το πώς θα κυβερνηθεί, είπε, θα το επιλέξει ο ελληνικός λαός.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να κρατήσει αποστάσεις και από τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο, εξαπολύοντας και για τους δύο δριμείς χαρακτηρισμούς.

«Ο Βαρουφάκης είναι υπεύθυνος για την καταστροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τότε φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Τα περί συνεργασίας με Βαρουφάκη είναι απλώς κακόγουστο αστείο. Οσον αφορά τον κόμμα του Βελόπουλου κρατώ πολύ θετικό το γεγονός πως σε αντίθεση με όσα έγιναν στην υπόλοιπη Ευρώπη, κρατήσαμε στην άκρη τα… άκρα.

Από εκεί και πέρα το φαινόμενο Βελόπουλου είναι ένα φαινόμενο που θα το εξετάσουμε. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του.

Η φιλοδοξία μου είναι η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου είναι να βγουν εκτός κοινοβουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.