Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία), τότε που ο Πρωθυπουργός με εμφανή οίηση έλεγε πως δεν έχει αντίπαλο και τον καλούσε σε τηλεοπτική μονομαχία δήθεν για να αυξήσει ο πρόεδρος της ΝΔ τη… θεαματικότητά του. Ο κ. Μητσοτάκης τού απαντούσε: «Προκήρυξε εσύ εκλογές και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλεις». Να λοιπόν που οι εκλογές προκηρύσσονται. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Θα τολμήσει ο κ. Τσίπρας ένα (ή περισσότερα) ντιμπέιτ μετά τη βαριά ήττα που υπέστη στις εκλογές; Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πανέτοιμος για ντιμπέιτ μαζί με άλλους αρχηγούς που εκπροσωπούνται στη Βουλή (όσοι έχουν απομείνει αρχηγοί τέλος πάντων).

Θα έχουν ενδιαφέρον αυτά τα ντιμπέιτ (εάν τελικά πραγματοποιηθούν). Γιατί θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει δημοσίως (και σε απευθείας μετάδοση) πώς και γιατί φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο, πόσο στοίχισε αυτό στους έλληνες πολίτες, καθώς και τα καμώματα του Πάνου Καμμένου όταν συγκυβερνούσε (που ο κ. Τσίπρας τον κάλυπτε στα πάντα) με τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας, τα ταξίδια του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, τις σχέσεις του κ. Τσίπρα με διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για να πλήξει πολιτικούς του αντιπάλους, ποιος ο ρόλος του διαβόητου «Μανόλο του Παππά» και του κ. Αρτεμίου (των offshore). Θα πρέπει ακόμα να δώσει απαντήσεις για την υπερφορολόγηση, τη θλιβερή ιστορία με την πώληση του «Ελ. Βενιζέλος», την καταστροφή της μεσαίας τάξης, να αποκαλύψει επιτέλους το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και ένα σωρό άλλα θέματα που θα χρειαστούν σελίδες για να τα απαριθμήσω.

Τα νεοφώτιστα «φιλαράκια» του Κυριάκου

«Δεν φοβάμαι μη φύγω. Ξέρω τον Κυριάκο από παλιά». Με τη φράση αυτή διορισθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόεδροι, γενικοί διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι δημοσίων φορέων και οργανισμών προσπαθούν  να «ξορκίσουν» το φάντασμα των ευρωεκλογών και να κρατήσουν μια επίφαση εξουσίας έναντι του προσωπικού των φορέων στους οποίους προΐστανται και το οποίο τους βλέπει ως απερχομένους. Και ιδού δύο περιπτώσεις…

Τι σου είναι αυτοί οι συριζαίοι CEO

Νεοφώτιστος «φιλαράκος» του Κυριάκου εμφανίζεται να είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) Πρόδρομος Τσιαβός. Πρόκειται για το «πνευματικοπαίδι» του Γιάννη Δραγασάκη, όπως είχε αρχικά παρουσιαστεί στον ΟΒΙ όταν ανέλαβε καθήκοντα προ τριετίας, που από το πρωί της Δευτέρας διατείνεται, όπως λένε οι συνεργάτες του στον ΟΒΙ, πως θα παραμείνει ανέγγιχτος από την κυβερνητική αλλαγή λόγω γνωριμίας με τον πρόεδρο της ΝΔ. Πάντως καλοθελητές μού μετέφεραν πως ο κ. Τσιαβός παίρνει κάθε ημέρα τηλέφωνο στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, ώστε να υπογράψει μια εκκρεμούσα υπουργική απόφαση που θα τον καθιστά πρόεδρο της νεοσύστατης Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Hellenic Industrial Property Academy). Τόσο καλά…

Ο δεύτερος νεοφώτιστος «γνωστός του Κυριάκου από τα παλιά» είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος φέρεται σε διαδρομικές συζητήσεις εντός της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου να διατρανώνει ότι μετεκλογικά είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει στη θέση του. Τι σου είναι όμως αυτοί οι CEO… Οχι μόνο δεν πρόκειται να παραμείνει στη θέση του με πιθανή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αλλά μόλις χθες έγινε γνωστό ότι του ζητήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση να παραιτηθεί. Ο ίδιος μάλιστα μου λένε ότι έχει αρχίσει, με το που του ζητήθηκε η παραίτησή του, να… κακολογεί τον πολιτικό του προϊστάμενο Γιώργο Σταθάκη για τις καθυστερήσεις στον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, αλλά και για το ότι η ELFE, η αμαρτωλή λιπασματοβιομηχανία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δεν έχει ακόμη τεθεί υπό ειδική εκκαθάριση.

Αριστερά αντανακλαστικά και στη ΔΕΠΑ

Και μια και έγινε λόγος για ΔΕΠΑ και για Τζώρτζη, σας μεταφέρω και τούτα: Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη ΔΕΠΑ και στις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, αφού οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση αερίου, στους οποίους η διοίκηση της ΔΕΠΑ είχε υποσχεθεί ότι «θα κάνουν Πάσχα μόνιμοι», αρνούνται να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο τα λεωφορεία. Με αποτέλεσμα ο ΟΣΥ να ζητεί ήδη αποζημιώσεις και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού από τις καθυστερήσεις να συνεχίζεται.

Σε μια προφανή αδυναμία χειρισμού της υπόθεσης ο υπό παραίτηση διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ  Δημήτριος-Ευάγγελος Τζώρτζης έδωσε εντολή παρά τις επιφυλάξεις του προέδρου της εταιρείας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα στα Δικαστήρια της Ευελπίδων σε κλίμα φορτισμένο, δεδομένης της προεκλογικής περιόδου αλλά και του γεγονότος ότι η σχετική εντολή δόθηκε από μια υποτίθεται αριστερή διοίκηση. Το πλέον παράδοξο ωστόσο είναι ότι η εντολή να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική δόθηκε μία ημέρα πριν από τη λήξη της απεργίας και ενώ οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από δύο εβδομάδες. Με άλλα λόγια, ούτε η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού αποφεύχθηκε, ούτε οι συμβασιούχοι ικανοποιούνται, ούτε η κήρυξη της απεργίας (και μάλιστα μία ημέρα πριν από τη λήξη της) βοηθά στην αριστερή αφήγηση περί εργατικών δικαιωμάτων. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να ζητήσει την παραίτηση του κ. Τζώρτζη.

Το τρίγωνο της Γνώσης

Ολοι ήταν το βράδυ της Τετάρτης στο κτίριο της Παλιάς Βουλής. Στην ειδική εκδήλωση με θέμα «Το τρίγωνο της Γνώσης: Αναπροσδιορίζoντας το Μέλλον – Συνεργασίες και Αλληλεπιδράσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Ενεργειακών Επιχειρήσεων», προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή Ευ. Τσoτσορού. Τον τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης καθώς και πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και προσωπικότητες. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Νεοελληνικής Κοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και οι εκδόσεις Διόνικος με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Τιμητικός Τόμος για τον Ευστάθιο Ν. Τσοτσορό». Στη συγκεκριμένη έκδοση φιλοξενούνται 29 άρθρα από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και ερευνητές, οι οποίοι καταθέτουν απόψεις και αναλύσεις για κρίσιμα προβλήματα της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, την οικονομική ανάπτυξη και την κρίση, τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, το δίκαιο και τη δημοκρατία. Κατά την απονομή του τιμητικού τόμου, ο κ. Τσοτσορός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις του αιώνα και η πορεία αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος.

Η Μεγαλοοικονόμου πήγε  Τσίπρα
Αυτές τις μέρες η Βουλή είναι άδεια. Εκλογές γαρ. Οι πάντες περιμένουν να συνεδριάσει για τελευταία φορά το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά να διαλυθεί η Βουλή. Ωστόσο εάν κανείς περάσει από το Κοινοβούλιο μπορεί να συναντήσει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Οπως αυτή της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη το πολιτικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται εντός του Κοινοβουλίου. Τι γύρευε, θα πείτε, στον Τσίπρα η Μεγαλοοικονόμου τη στιγμή που παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ; Η ίδια έλεγε ότι ήθελε να του παραδώσει  τη δισέλιδη επιστολή παραίτησής της. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν ήταν στο γραφείο του. Ετσι την παρέδωσε στην γραμματέα του, η οποία μόλις την έλαβε την έδωσε (όπως έλεγε ο Μεγαλοοικονόμου) σε κλητήρα για να τη  μεταφέρει στο Μαξίμου.
 Θα πείτε όλα εντάξει; Οχι βεβαίως, γιατί η κυρία Μεγαλοοικονόμου «απειλεί» ότι μόλις λάβει γνώση του περιεχομένου της επιστολής της ο κ. Τσίπρας θα το κοινοποιήσει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον για την επιστολή αυτή, αφού η κυρία Μεγαλοοικονόμου για δύο πράγματα επέμενε: Ο,τι η παραίτησή της δεν είχε καμία σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ότι εάν κάνει κόμμα θα το ονομάσει… «Λυσιστράτη».
Ενας Πειρατής στο κοινοβούλιο
 Στη Βουλή βρέθηκε και ο Γιάννης Σαρίδης που μία εβδομάδα πριν από την  διάλυση της Βουλής παραιτήθηκε βουλευτής από την Ενωση Κεντρώων διαλύοντας έτσι την Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Φαινόταν προβληματισμένος και έγινε ο παρακάτω διάλογος;
-Ετοιμάζεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ ή δεν προφτάνετε;
– Δεν προφτάνω αλλά δεν πάω στον ΣΥΡΙΖΑ
– Μα, αφού ψηφίζατε ότι ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ;
-Δεν πάω ΣΥΡΙΖΑ, Θα πάω σε ένα κόμμα που λέγεται Πειρατές, εάν το έχετε ακούσει…»
Τι άλλο άραγε θα ακούσουμε σ΄αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο;