Η συγκέντρωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία τη Δευτέρα το απόγευμα στο Μεταξουργείο έφερνε στο μυαλό των περισσοτέρων τις αίθουσες εκδηλώσεων… μνημοσύνου όπου συγγενείς και φίλοι κάθονται αμίλητοι, περιμένοντας να καταπιούν τον ρημαδοκαφέ και να δαγκώσουν το μπαγιάτικο κουλουράκι, με ή άνευ σοκολάτας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στεκόταν όρθιος σε μιαν άκρη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης μπήκε από τους τελευταίους χωρίς πολλά-πολλά ενώ η Ρένα Δούρου προσήλθε με κάζουαλ εμφάνιση, ήτοι τζιν παντελόνι και πέδιλα, και πρησμένα από το ξενύχτι προφανώς μάτια.

nnn

Ο μόνος που χαμογελούσε ήταν ο πάντα αισιόδοξος Τέρενς Κουίκ, κατάκοπος κι αυτός από τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της υπουργικής του αρμοδιότητας. Δίπλα του η Ολγα Γεροβασίλη, που ευθυμούσε με τα χίλια ζόρια, και παραπέρα με το (απαραίτητο) τάμπλετ του ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος απέφευγε ακόμη και τις τυπικές χειραψίες.

nnn

Η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένη για τις 7 και ο κ. Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα 45 λεπτά αργότερα ντυμένος στα μαύρα, πουκάμισο – παντελόνι. Εγινε δεκτός με ζωηρά χειροκροτήματα τα οποία σταμάτησαν μισό λεπτό αργότερα και έκτοτε… σιωπή. Στην αίθουσα βρίσκονταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Απαντες συνταξιούχοι, πλην των συνοδών αστυνομικών, των δημοσιογράφων, των φωτογράφων, των τεχνικών τηλεόρασης  και ελαχίστων 20-30 ακόμη. «Τα περιμέναμε όλα από εκείνον χωρίς να κάνουμε το παραμικρό» είπε ένας. Και ο παρακαθήμενός του συμφώνησε απαντώντας: «Πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να κινητοποιηθούμε…».

Ηταν ψέμα και το έκανε… πράξη

Αυτό πάλι με το ψέμα που με τόση ευκολία «εκτοξεύει» ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) δύσκολα μπορώ να το κατανοήσω. Δεν γνωρίζω εάν το κάνει επίτηδες ή του γράφουν πράγματα που δεν ισχύουν οι επικοινωνιολόγοι του, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Αρνείται φέρ’ ειπείν ότι ζήτησε πρόωρες εκλογές μετά τις προηγούμενες ευρωεκλογές (έτσι είπε προχθές στα κομματικά όργανα), αν και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε, όπως είπε, μια διαφορά 4% (δεν ήταν τόσο, αλλά δεν πειράζει). Οταν το είπε ίσως να μη φανταζόταν ότι υπήρχε στο αρχείο η τότε ομιλία του, η οποία βεβαίως βγήκε στον αέρα σε όλα τα ραδιόφωνα και τον εξέθεσε. Εκανε δηλώσεις τότε ζητώντας από τον κ. Παπούλια να οδηγηθεί η χώρα συντεταγμένα σε εκλογές. Αλλά δεν είναι τα μόνα που έγιναν στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ήττα κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ – και εξηγούμαι…

Ο Γιάννης, η Ρένα και ο Γιώργος

Ο Γιάννης Πρωτούλης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ για την Περιφέρεια Αττικής ο οποίος απέσπασε το 8% των ψήφων, ήδη από το βράδυ της Κυριακής παρότρυνε τους ψηφοφόρους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών να ρίξουν στην κάλπη ένα… κόκκινο γαρίφαλο. Με τον τρόπο αυτόν έστειλε το μήνυμα να μην ψηφίσουν ούτε τη Ρένα Δούρου ούτε τον Γιώργο Πατούλη. Αν και η παρότρυνση αυτή έχει το βάρος της, ακόμη μεγαλύτερο βάρος έχει η παρότρυνση που θα απευθύνει στους ψηφοφόρους του ο Γιάννης Σγουρός ο οποίος απέσπασε το 17,4% των ψήφων και την εμπιστοσύνη περίπου 275.000 ψηφοφόρων. Μαθαίνω ότι τόσο ο Γιώργος Πατούλης όσο και η Ρένα Δούρου θα ήθελαν να ακούσουν έναν καλό λόγο από τον Γιάννη Σγουρό. Ωστόσο η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε μια σκληρή αντιπαράθεση με τον κ. Σγουρό κατά την προεκλογική περίοδο, θεωρώ πως έχει λιγότερες πιθανότητες να ακούσει αυτόν τον καλό λόγο. Εάν συμβεί το αντίθετο, θα μου προκαλούσε πολύ μεγάλη έκπληξη. Εσάς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ τού «εδώ γύρω»

Τι ξέρουμε για τον συμπαθή Κώστα Ζαχαριάδη; Οτι είναι ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δεν ξέρουμε; Πού θα πολιτευτεί στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Για να είμαι ακριβής, ούτε αυτός φέρεται να το ξέρει. Ερωτηθείς χθες σχετικά στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84» ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε στο ερώτημα «πού θα είστε υποψήφιος;» με την έκφραση «εδώ γύρω». Φανταστείτε λοιπόν πού βρίσκεται ο προεκλογικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και τα ίδια  τα επιτελικά στελέχη του δεν γνωρίζουν πού ακριβώς θα πολιτευθούν.

Η διαχείριση ήττας στο Επικρατείας

Και αφού το έφερε η κουβέντα, τούτα έμαθα και σας τα μεταφέρω ευθύς αμέσως. Πρώτα απ’ όλα – και αυτό το γνωρίζουν τα περισσότερα μέλη της απερχόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – τα 3/4 των σημερινών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσουν να επανεκλεγούν. Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να προβληματίζεται για τη λίστα επικρατείας του κόμματός του. Ποιους θα συμπεριλάβει, ποιους θα αφήσει έξω. Εδώ το θέμα δεν είναι καθόλου απλό γιατί αφενός ο Πρωθυπουργός έχει τάξει θέσεις στο Επικρατείας (όπως για παράδειγμα έχει υποσχεθεί εκλόγιμη θέση στον Θανάση Θεοχαρόπουλο) και αφετέρου θα πρέπει να διαχειριστεί ένα ψηφοδέλτιο ήττας. Δηλαδή να βάλει δικούς του ανθρώπους (ώστε κανείς να μην μπορεί να τον αμφισβητήσει στην επερχόμενη ήττα). Τώρα ποιους θεωρεί δικούς του ανθρώπους δεν έχει ακόμη αποφασίσει γιατί θα πρέπει να λάβει υπόψη και την ποσόστωση γυναικών. Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι στις πρώτες θέσεις θα έχει τον Νίκο Βούτση, τον Δ. Τζανακόπουλο, τον κ. Θεοχαρόπουλο και ίσως καμιά Ρεπούση ή κανέναν Ραγκούση (αν και υπάρχουν διαμαρτυρίες για την προσέγγισή του με παλαιούς πασόκους που τους έχει απορρίψει το ΠαΣοΚ). Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα πείτε; Μάλλον θα δοκιμάσει την τύχη του στη Β’ Αθηνών, εκτός εάν είδε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και ζητήσει μια σίγουρη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

Ο φαλακρός αρχηγός με το φάρμακο για τη φαλάκρα

Ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι ένας αρχηγός κόμματος (το οποίο προέρχεται από τον Καρατζαφέρη) που πουλάει χειρόγραφα του Ιησού και μαντζούνια για την τριχόπτωση, την ώρα που ο ίδιος έχει φαλάκρα. Ακόμη στηρίζει οτιδήποτε έχει να κάνει με Ρώσους και Πούτιν. Στις ομιλίες του πολύ συχνά κάνει συγκρίσεις των αμερικανικών οπλικών συστημάτων με αυτά των ρωσικών. Για παράδειγμα, δεν παραδέχεται ότι τα F-35 είναι κατώτερα από τα Σουχόι 35 (εάν βεβαίως υπήρχαν Σουχόι 35). Και τον αποθεώνει το ακροατήριό του που είναι συνήθως ηλικιωμένοι. Θέλει να δημιουργήσει ένα ρωσικό εθνικιστικό κόμμα στην Ελλάδα και με αυτό να εισέλθει στη Βουλή. Ρώτησα πάντως έναν παλιό (δεξιό) πολιτικό πού κατά τη γνώμη του οφείλεται αυτή η άνοδος του Βελόπουλου – να εκλεγεί δηλαδή ευρωβουλευτής. Και ιδού τι απάντησε: «Ισως στην ψήφο χαβαλέ, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε».