Κορυφαίος ιρανός επιστήμονας, ειδικός στα βλαστοκύτταρα, κρατείται χωρίς δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους σχεδόν επτά μήνες, μεταδίδουν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι κρατά «όμηρο» τον επιστήμονα.

Ο Μασούντ Σολεϊμανί, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tarbiat Moddares της Τεχεράνης, αναχώρησε για τις ΗΠΑ στις 22 Οκτωβρίου 2018 για ερευνητικό έργο, γράφει το Irna επικαλούμενο τον αδελφό του Ρασούλ Σολεϊμανί.

Παρά το γεγονός ότι «του χορηγήθηκε βίζα, συνελήφθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Σικάγου για άγνωστο λόγο, πριν μεταφερθεί σε φυλακή στην Ατλάντα» προσθέτει το τηλεγράφημα του πρακτορείου που φέρει τον τίτλο «Ο Μασούντ Σολεϊμανί είναι ο όμηρος της αμερικανικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με το Irna, η οικογένεια δεν είχε νέα από τον καθηγητή Σολεϊμανί «εδώ και αρκετούς μήνες», μέχρι που προσέλαβε δικηγόρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επικαλούμενο τον αδελφό του καθηγητή, το Irna προσθέτει ότι ο 49χρονος Σολεϊμανί παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο δικαστήριο στις 14 Μαΐου, χωρίς αυτή η ακρόαση να οδηγήσει σε ένα «οριστικό συμπέρασμα».

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Isna, που επικαλείται τον Μοχαμάντ Ταγί Αχμαντί, τον πρύτανη του πανεπιστημίου Tarbiat Moddares, ο συνάδελφός του διώκεται για «αγορά και παραγγελία μιας χημικής ουσίας σε σχέση με αιματολογικές εξετάσεις».

Σύμφωνα με τον πρύτανη, οι κατηγορίες αυτές είναι «γελοίες και απαράδεκτες», και η κράτηση του Σολεϊμανί είναι «μια επιχείρηση παρενόχλησης» γράφει το Isna.

Το Irna αναφέρει επίσης ότι η σύλληψη του επιστήμονα φέρεται να συνδέεται με τη σύλληψη δύο φοιτητών του, το 2016, από τις αμερικανικές Αρχές με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να του στείλουν «μερικές αμπούλες που περιείχαν αυξητικές ορμόνες μέσα σε ειδικά δοχεία» για τους σκοπούς της «επιστημονικής έρευνας».

Σύμφωνα με το Press TV, το αγγλόφωνο δίκτυο της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, ο καθηγητής Σολεϊμανί είχε προσκληθεί από τη Mayo Clinic, το πανεπιστημιακό νοσηλευτικό κέντρο στη Μινεσότα, για να διευθύνει ένα ερευνητικό πρόγραμμα.

Το δίκτυο πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με δύο αμερικανούς δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπιση του Σολεϊμανί, σε βάρος του ιρανού ακαδημαϊκού απαγγέλθηκαν μυστικά κατηγορίες στις 12 Ιουνίου από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), δηλαδή λίγο παραπάνω από ένα μήνα μετά τη μονομερή καταγγελία από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε υπογραφεί το 2015.

Η καταγγελία αυτή οδήγησε στην εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων της Ουάσινγκτον κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο οι κυρώσεις αυτές δεν στοχεύουν, θεωρητικά, στην ιατρική έρευνα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)