Το πρόγραμμα του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» παρουσίασε την Τετάρτη στη κατάμεστη αίθουσα του 2ου ορόφου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά ο επικεφαλής του συνδυασμού και δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μώραλης.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στους 12 άξονες του συνδυασμού που είναι: Καλύτερη ζωή στην πόλη, φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, ανοικτή και έξυπνη διακυβέρνηση, προτεραιότητα στις γειτονιές, ώθηση στην οικονομία της πόλης, ο πολιτισμός στο επίκεντρο, ο Πειραιάς προορισμός, αθλητισμός για όλους, έμφαση στη γαλάζια οικονομία και την επιχειρηματικότητα, νέα έξυπνη πόλη, αλλάζουμε την εικόνα της πόλης και σχεδιάζουμε τον Πειραιά του 2030.

Όπως σημειώνεται στο όραμα για την περίοδο 2019 – 2023 «προτεραιότητα μας για τα επόμενα χρόνια, με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, είναι η ριζική και ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των Πειραιωτών, με παρεμβάσεις τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γειτονιές. Καθώς και η ενίσχυση του Πειραιά, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων προκειμένου να βρεθεί πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο».
Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «υλοποιούμε έργα για μια πόλη καλύτερη και πιο φιλική για όσους ζουν, κινούνται και εργάζονται σε αυτήν. Μια πόλη πιο καθαρή, με λιγότερα σκουπίδια και περισσότερη ανακύκλωση, με γειτονιές πιο περιποιημένες (καθαρές και με επαρκή φωτισμό), με περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους.

Όπως ειπώθηκε πρόκειται για ένα πλάνο έργων τεκμηριωμένο και με στοιχεία ως προς τη χρηματοδότηση τους. «Το πρόγραμμα μας αφορά τον Πειραιά της επόμενης δεκαετίας. Τον Πειραιά ως μια πόλη ανθρώπινη, φιλοξένη και δυναμικά αναπτυσσόμενη, με καλύτερη καθημερινότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε μαζί πράξη το όραμα μας αυτό, υλοποιώντας το πρόγραμμα μας από την επόμενη των εκλογών» επεσήμανε ο δήμαρχος Πειραιά.

Στο πρόγραμμα γίνεται αναφορά σε μια σειρά παρεμβάσεων όπως στις γειτονιές «με έμφαση στη βελτίωση της εικόνας, στην επαρκή συντήρηση του δημόσιου χώρου και στη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου, ελεύθερων χώρων και χώρων αναψυχής και άθλησης στην πόλη.»

Ο κ. Μώραλης μίλησε και για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. «Ενισχύουμε και προβάλουμε τον Πειραιά ως διεθνή τουριστικό προορισμό, αξιοποιώντας πόρους που έχουμε εξασφαλίσει καθώς και όλα τα σύγχρονα εργαλεία τουριστικής προβολής. Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν του Πειραιά σε σύνδεση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη γαστρονομία και τη θάλασσα. Ενισχύουμε το συνεδριακό τουρισμό και διεκδικούμε την επαναφορά της διοργάνωσης των «Ποσειδωνίων» στην πόλη μας».

Για την κρουαζιέρα επανέλαβε τον στόχο για λιμένα αφετηρίας (home port) με στόχο την προσέλκυση 200.000 επιπλέον τουριστών. «Οι νέες επενδύσεις στις υποδομές στο λιμάνι που αφορούν την κρουαζιέρα μπορούν να τετραπλασιάσουν τους επισκέπτες της πόλης.»

Έκανε λόγο επιπλέον και για την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση ψηφιακής εφαρμογής ώστε οι επισκέπτες της πόλης να ενημερώνονται άμεσα για την ύπαρξη διαθέσιμων θέσεων και την μετακίνηση από και προς αυτές.

Στον τομέα των έξυπνων υποδομών στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι «εγκαθιστούμε σε επιλεγμένες περιοχές ειδικό εξοπλισμό αισθητήρων κυκλοφοριακής συμφόρησης, ποιότητας αέρα, στάθμευσης, επιπέδων θορύβου, διαχείρισης απορριμμάτων, κατανάλωσης ενέργειας, διαρροής υδάτων, παρακολούθησης στόλου οχημάτων και χρήσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων…Επεκτείνουμε το ασύρματο δίκτυο wifi του Δήμου για την εξασφάλιση ελεύθερου Internet σε 20 επιλεγμένους δημόσιους χώρους (4 ανά Δημοτική Κοινότητα, σε πρώτη φάση)…Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο κέντρο συντονισμού της έξυπνης πόλης του Πειραιά, για την παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, της τρέχουσας κατάστασης σε τομείς όπως η κινητικότητα, το περιβάλλον, τα απορρίμματα, η ενέργεια και η διαχείριση εκτάκτων αναγκών.»

Επιπροσθέτως στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης μεταξύ άλλων επεσήμανε, ότι «ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, με τον Δήμαρχο Πειραιά και τον Αντιπεριφερειάρχη, εκτός από φιλικές σχέσεις, έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια, τα περίφημα 7 «Σ» : Συνέργεια, Σύνεση, Συναίνεση, Σύνδεση, Συνδυασμός, Συνεννόηση, Συνεργασία.»