Ανδρες που λαμβάνουν φάρμακα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του University College του Λονδίνου (UCL), όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «British Medical Journal». Οι ερευνητές τονίζουν πως με βάση τα νέα ευρήματα δεν συστήνεται η διακοπή λήψης των φαρμάκων τα οποία χορηγούνται σε πολλούς, κυρίως ηλικιωμένους, άνδρες. Προειδοποιούν ωστόσο ότι πρέπει οι ασθενείς να υποβάλλονται σε επιπλέον τακτικές εξετάσεις για διαβήτη.

Σε άνδρες με υπερπλασία του προστάτη (καλοήθης διόγκωση του αδένα) χορηγούνται συνήθως φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν την παραγωγή ανδρογόνων και βοηθούν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η μειωμένη ροή των ούρων.

Προηγούμενες βραχυπρόθεσμες μελέτες είχαν δείξει πως αυτά τα φάρμακα που περιλαμβάνουν τις ουσίες φιναστερίδη και ντουταστερίδη μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και να μειώσουν την απόκριση στην ορμόνη ινσουλίνη (πρώιμο σημάδι διαβήτη τύπου 2).

Αύξηση του κινδύνου κατά 30%

Τώρα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το UCL σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα πανεπιστήμια του Νταντί και του Νιούκασλ καθώς και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Cheng Kung στην Ταϊβάν μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 55.000 ανδρών στη Βρετανία στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης για μια περίοδο 11 ετών. Ανακάλυψαν ότι τα φάρμακα συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 30%. Αυτό σε αριθμούς σημαίνει ότι ανά 500 άνδρες που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία επί 20 χρόνια, είναι πιθανό να εμφανιστούν 16 επιπλέον περιπτώσεις διαβήτη.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα όταν η ομάδα επανέλαβε τη μελέτη εξετάζοντας ιατρικά αρχεία ασθενών από την Ταϊβάν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα μαρτυρούν ότι οι άνδρες που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να υποβάλλονται σε επιπλέον εξετάσεις ώστε να εντοπίζονται τυχόν προειδοποιητικά σημάδια διαβήτη.

Ανάγκη τακτικού ελέγχου

Η καθηγήτρια Ρουθ Αντριου από το Κέντρο για τις Καρδιαγγειακές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης, ανέφερε: «Ανακαλύψαμε ότι ευρέως χορηγούμενα φάρμακα για τον προστάτη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα αυτά είναι άκρως σημαντικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο ηλικιωμένων ανδρών οι οποίοι συνήθως αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη. Θα συνεχίσουμε τώρα τις μελέτες μας προκειμένου να παρακολουθήσουμε την έκβαση των ασθενών μακροπρόθεσμα και να μπορούμε έτσι να εντοπίζουμε εγκαίρως τους άνδρες με υπερπλασία του προστάτη που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για διαβήτη».

Η δρ Λι Γουέι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Φαρμακευτικής του UCL και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι «εξετάζοντας δεδομένα που προκύπτουν από την κλινική πρακτική (σ.σ.: real world data) σε διαφορετικούς πληθυσμούς στη Βρετανία και στην Ταϊβάν, ανακαλύψαμε ότι άνδρες που λαμβάνουν ντουστασερίδη ή φιναστερίδη για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά περίπου 30% κίνδυνο για διαβήτη. Αυτό αποδεικνύει τη σημασία της συλλογής δεδομένων υγείας στον πληθυσμό τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό σημαντικών κινδύνων στην κλινική πράξη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι άνδρες πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη που αντιμετωπίζουν και πρέπει να μιλούν με τον θεράποντα γιατρό τους εάν νιώσουν ανησυχία».