H θύελλα που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για την αθλιότητα Πολάκη έχει δύο όψεις. Από τη μια κορυφαία και μη στελέχη «αδειάζουν» τον αναπληρωτή υπουργό διότι θεωρούν ότι πρόκειται για τεράστιο αυτογκόλ, μια «δολιοφθορά» στην κυβέρνηση και μια πάσα στη Νέα Δημοκρατία. Κι από την άλλη τα ίδια στελέχη που ορκίζονται στο… ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που δεν πρέπει να κηλιδώνεται από τις θεωρίες του Πολάκη, τον ανέχονται χρόνια τώρα.

Αίφνης «ανακάλυψαν» τον Πολάκη με τον οποίον συνεργάζονται τόσα χρόνια; Ολες τις προηγούμενες παρεμβάσεις του κατά πάντων με άθλιο τρόπο γιατί τις προσπερνούσαν; Μήπως γιατί τώρα πλησιάζουν οι εκλογές; Μήπως γιατί η ταύτισή τους με τον Πολάκη, δια στόματος Τσίπρα, τους εκθέτει στους ψηφοφόρους τους;

Πρόκειται για άκρως υποκριτική στάση μιας και θα έπρεπε να έχουν απαιτήσει την απομάκρυνση του Πολάκη εδώ και πολύ καιρό. Χαίρονταν όταν τα έβαζε με τους δικαστές, με τους δημοσιογράφους, με τα βοθροκάναλα της διαπλοκής.

Πανηγύριζαν με τον… αψύ Σφακιανό που τα λέει τσεκουράτα και που βγαίνει στις κάμερες και λέει: «Σας έχω, όλοι σας και μόνος μου». Τον αποθέωναν όταν έβριζε τον κοινοτικό επίτροπο για την Υγεία επειδή τόλμησε να του τραβήξει το αυτί για το τσιγάρο που κάπνιζε σε δημόσιο χώρα.

Και τώρα όλοι αυτοί, πρώην και νυν υπουργοί, που συμπορεύτηκαν με τον Πολάκη, και συνεχίζουν να συμπορεύονται, τον «μαλώνουν» αλλά και πάλι με χάδια, όχι με ξεκάθαρες κουβέντες του στυλ «καλύτερα να μας αδειάσεις τη γωνιά». Τον φοβούνται τον Πολάκη και ξέρουν ότι τον στηρίζει ο Τσίπρας γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις τους είναι τουλάχιστον αστείες. Το πιο σοβαρό, και γι’ αυτό καίγονται όλοι τους, είναι ότι έγιναν μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ και τους πήρε χαμπάρι ο κόσμος. Ο Πολάκης τους αποκάλυψε ότι είναι fake το ηθικό πλεονέκτημα και η ηθική τους πήγε περίπατο. Και γι’ αυτό δήθεν αδειάζουν τον «σύντροφό» τους που όμως τον χρειάζονται γιατί είναι αθυρόστομος και μπορεί άνετα να εκπροσωπεί τη σχολή της αθλιότητας.

Οι δηλώσεις

Δεν είναι μόνο οι Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Φίλης και Στέλιος Κούλογλου, καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας και Παναγιώτης Κουρουμπλής αντέδρασαν δημοσίως στην υβριστική του ανάρτηση του Παύλου Πολάκη σε βάρος του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, με τον υπουργό να εξελίσσεται σε πολιτικό βαρίδι για το κόμμα του.

Η χυδαία επίθεση του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος μάλιστα έχει βεβαρυμένο ιστορικό προκλητικών αναρτήσεων και δηλώσεων, έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα να θυμίζει «καζάνι που βράζει». Οι αντιδράσεις μάλιστα οξύνονται μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να πάρει πάνω του το θέμα και να παράσχει πλήρη κάλυψη στον κ. Πολάκη.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης έχει πολύ λιγότερους υποστηρικτές και πολύ περισσότερους επικριτές, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος να αναζητούν τρόπο να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η «τρίπλα» του πρωθυπουργού να ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του υπουργού του θα τη μετατρέψει σε διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, μπορεί αρχικά να χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε στενό κλοιό όντας εκτεθειμένοι με τις δηλώσεις Πολάκη, ωστόσο πολλοί από αυτούς φαίνεται πως είχαν… δεύτερες σκέψεις.

Από την πρώτη στιγμή, τη δυσφορία τους εξέφρασαν βουλευτές όπως ο Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος ζήτησε από τον Παύλο Πολάκη να πάρει πίσω τις αναφορές του στο Facebook, αλλά και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος είπε ότι είναι λάθος η δήλωση Πολάκη, ενώ μίλησε για τρικλοποδιές στην κυβέρνηση

Ωστόσο, η δήλωση που έκανε μεγαλύτερη αίσθηση είναι του Νίκου Φίλη ότι πρέπει να βρει τρόπο να διορθώσει ο Παύλος Πολάκης την αστοχία του και ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμβαδίζουν με το ήθος του κόμματος.

«Πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του, με όσα είπε, και αδικεί και το έργο του το κυβερνητικό, που είναι σημαντικό στον τομέα της υγείας. Δεν εκπροσωπεί βεβαίως με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπροσωπεί επίσης, αλλά αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης, να ενισχύσει τον αγώνα των οικογενειών τους και των ίδιων των ΑμεΑ για μια, κατά το δυνατόν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας. Και πιστεύω ότι πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του» είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερος γύρος

Σήμερα, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, σε μια ένδειξη ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης δεν κατάφερε να εκτονώσει τις αντιδράσεις. Βουλευτές και στελέχη δεν ανέχονται πλέον τον λόγο του, αλλά και τις πρακτικές του. Κάποιοι λίγοι επιμένουν βέβαια να τον στηρίζουν φανατικά, τη στιγμή που πρωτοκλασάτα στελέχη τον «αδειάζουν» με προσεκτικές κινήσεις.

Ατυχή χαρακτηρίζει τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας,ο προϊστάμενός του στο υπουργείο, Ανδρέας Ξανθός.

Πάντως, ο κ. Ξανθός δεν μπήκε στην ουσία της χυδαίας επίθεσης Πολάκη σε έναν άνθρωπο που συγκίνησε όσο κανείς το πανελλήνιο για τη δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητά του να διεκδικήσει τα όνειρά του. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι με τη δήλωσή του αυτή, ο Παύλος Πολάκης έδωσε την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να ξεφύγει από το επικοινωνιακό αδιέξοδο και να αντεπιτεθεί.

«Ήταν μια ατυχής δήλωση, αυτό είναι προφανές. Κυρίως ήταν μια αχρείαστη δήλωση που έδωσε τη δυνατότητα, κατά την άποψή μου, σε μια περίοδο που φαινόταν η ΝΔ να είναι στριμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής της ατζέντας, της έδωσε τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό θόρυβο, να απειλεί με κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και λίγο να αλλάξει το πολιτικό κλίμα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ακολούθησε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είπε ότι «κακώς μίλησε ο Παύλος Πολάκης» για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι «δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει αυτό το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δεν είχε καμία δουλειά να μπει σε αυτόν τον διάλογο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντώνης Ρέλλας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ακτιβιστής ΑΜΕΑ. Σε δηλώσεις του στο News 24/7, τόνισε πως «απέχουν από τις αξίες της Αριστεράς τέτοιες δηλώσεις σαν αυτές του Πολάκη. Να μας ασκείτε κριτική για αυτά που κάνουμε. Δεν ερχόμαστε με όρους εξαίρεσης στην πολιτική».

Σημείωσε ωστόσο ότι η πρόταση μομφής της ΝΔ αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα και είναι προσβλητική όπως είπε για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. «Οι συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρία ήταν προβληματικές και πριν τα μνημόνια» ανέφερε και ζήτησε η συζήτηση να γίνει επί της ουσίας λέγοντας ότι «οι ΑΜΕΑ δεν είμαστε ισότιμοι με τους άλλους πολίτες καθώς δεν έχουμε πρόσβαση στην Παιδεία, Την υγεία, τα τηλεοπτικά προγράμματα και σε πολλούς δημόσιους χώρους».

Πάντως, στο πλευρό του Πολάκη τάχθηκε ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.  Ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης έγραψε στο Twitter ότι «ο Πολάκης έχει δίκιο, ο Κυμπουρόπουλος και ο Μητσοτάκης άδικο», συντάχθηκε με τη λογική Πολάκη ότι η δήλωσή του για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ ήταν «πολιτική κριτική».

«Όταν κάποιος εκτίθεται στον πολιτικό στίβο είναι αυτομάτως ανοιχτός και στην πολιτική κριτική» είπε ο κ. Κυρίτσης υποστηρίζοντας ότι «εδώ δεν υπάρχει κάτι υβριστικό».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα έχει ξεφύγει και δεν αποτελεί πλέον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αλλά ζήτημα ηθικής τάξης, το οποίο μάλιστα προκαλεί μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.