Παρακολουθώντας κανείς τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) να ομιλεί στη Βουλή, μπορούσε εύκολα να παρατηρήσει κάποια νευρικότητα στο στυλ του: ειρωνεία, χαμόγελο και επίθεση. Συμπέρασμα; Μάλλον θα αιφνιδιάστηκε όταν χρειάστηκε να απαντήσει στη δήλωση που είχε κάνει πιο πριν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας  Π. Πολάκη, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 84, παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, για την «ιταμή και αήθη» (όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση) προσωπική επίθεση που εκτόξευσε εναντίον του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεώρησε ότι η συμπεριφορά αυτή ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής της πολιτικής απέναντι στη χυδαιότητα. Οπως είπε, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δικαιολογημένης αγανάκτησης για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο ο κ. Πολάκης συχνά παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή του τόπου.

nnn

Πλην όμως, αντί ο κ. Τσίπρας να κρατήσει αποστάσεις, όπως όφειλε, από την ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του υπουργού του, προτίμησε να τον καλύψει και να τον προστατεύσει. Εφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να ταυτίσει τον εαυτό του και ολόκληρη την κυβέρνησή του με τον κ. Πολάκη, δηλώνοντας ότι θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού του σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ετσι, όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τζαβάρας, ταυτίστηκαν (Πρωθυπουργός και κυβέρνηση) με τη χυδαιότητα του κ. Πολάκη και παράτησαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς να σέρνεται μέσα στα λασπόνερα της πολιτικής πορείας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

nnn

Αποφεύγοντας ο κ. Τσίπρας, δε, να τοποθετηθεί στη Βουλή για το πελώριο ηθικό θέμα που προκαλεί στον δημόσιο βίο η αήθης συμπεριφορά Πολάκη, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι με την πρόταση δυσπιστίας επιχειρεί αντιπερισπασμό με σκοπό να εκτρέψει τη συζήτηση από τα προβλήματα των πολλών, που είναι οι παροχές, τα επιδόματα και οι σχολές που σωρηδόν ιδρύει η κυβέρνηση, στο ασήμαντο θέμα του γνωστού ύφους Πολάκη. Τότε δέχτηκε τη σκληρή και αποστομωτική απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, που αναπλήρωνε στην Ολομέλεια τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη γνωστή του ευφράδεια (όπως άλλωστε αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) δεν του άφησε κανένα περιθώριο ελιγμών: «Μην ξεχωρίζετε, κ. Πρωθυπουργέ, τον κ. Πολάκη από το ύφος του. Δεν πρόκειται για δύο ξεχωριστά πράγματα. Κάθε άνθρωπος είναι το ύφος του, αφού μπορεί καθένας μας να μην είναι ιδιοφυής αλλά αναπότρεπτα είναι ιδιοϋφής. Ολοι οι άνθρωποι κατοικούμε μέσα στο ύφος μας. Αρα, μέσα από το ύφος του ενεργώντας στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Πολάκης επέτυχε να εξακοντίσει με την επιλήψιμη αυτή συμπεριφορά του κάθε νόημα και ουσία ανθρωπιάς από την πολιτική. Γι’ αυτό οφείλετε να τον αποπέμψετε από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Ο ανθρωπισμός και η βαρβαρότητα δεν συμψηφίζονται. Αυτό είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας».

Ο Τσακαλώτος, ο Ριβέρα και η τέχνη της προπαγάνδας

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών διακρίνεται για την ευρυμάθειά του στη λογοτεχνία και στα εικαστικά. Στη βάση αυτή δεν μου προκάλεσε εντύπωση πως το γραφείο Τύπου του υπουργείου ευχήθηκε για τις εορτές του Πάσχα στέλνοντας στα mails μας μια κάρτα που απεικονίζει τον διάσημο πίνακα του μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα με τίτλο «Η απελευθέρωση του Πεόν».

nnn

Ο Ριβέρα υπήρξε παντρεμένος με τη ζωγράφο Φρίντα Κάλο, της οποίας θεωρείται και μέντορας. Είναι γνωστός για τις μεγάλες τοιχογραφίες του που κοσμούν το Ιδρυμα Ροκφέλερ, στις οποίες απεικονίζονται θέματα από την επανάσταση του μεξικανικού λαού και τις καταπιεσμένες μάζες των εργατών και των αγροτών.

nnn

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Τσακαλώτος έχει κάποια κοινά σημεία με τον Ριβέρα. Ούτε η πολυγαμία, ούτε ο εθισμός στο αλκοόλ είναι κάποιο από αυτά. Η συσχέτιση είναι «πολιτική». Ο ζωγράφος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μεξικού, αλλά οι φιλοτροτσκιστικές θέσεις του οδήγησαν στη διαγραφή του από το κόμμα. Μου λένε πως ο Ευκλείδης έχει σαν ευαγγέλιο το έργο του Τρότσκι «Η ηθική τους και η ηθική μας», που για τους γνωρίζοντες αποτελεί μια συστηματική έκθεση της μαρξιστικής αντίληψης για τη διαλεκτική σχέση και αλληλεξάρτηση μέσων και σκοπών.

nnn

Σε αυτό το συνοπτικό έργο του Τρότσκι περιλαμβάνεται και η διάσημη για τον κυνισμό της φράση του πως «εκείνος που δέχεται τον σκοπό, τη νίκη ενάντια στον Φράνκο, οφείλει να δεχτεί και το μέσο, τον εμφύλιο πόλεμο με τα επακόλουθά του – τη φρίκη και τα εγκλήματα»… Ο ίδιος κυνισμός έχει επιδειχθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πολλές φορές μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τέλος, πέραν του Τρότσκι, ο έλληνας υπουργός φαίνεται να ενστερνίζεται και τη διάσημη ρήση του Ριβέρα πως «αν δεν είναι προπαγάνδα δεν είναι τέχνη». Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ αρκείται στο να εξασκεί την προπαγάνδα ως τέχνη. Λεπτομέρειες θα μου πείτε…

Ο «Ριζο-σπάστης» στη Βουλή

Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ήταν στο βήμα και έκανε κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ λέγοντας πως δεν αντιλαμβάνεται το σύστημα που προτείνει, ο Θανάσης Παφίλης ανέβηκε στο βήμα και του έδωσε έναν «Ριζοσπάστη», υποδεικνύοντάς του τα λεγόμενα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Και ο ανεξάρτητος Δ. Καμμένος να φωνάζει «φρουρά – φρουράαα!».

Τα παράξενα πηγαδάκια στη Βουλής

Κάποια παράξενα πηγαδάκια εντόπισα στη Βουλή, την ώρα που γινόταν το έλα να δεις με την ψήφο δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη την οποία μετέτρεψε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στο καφενείο εντόπισα τον Αδωνη Γεωργιάδη να συνομιλεί όρθια με έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγα μέτρα πιο πέρα (στους καπνίζοντες) πρόσεξα τον Μάκη Βορίδη να συνομιλεί με τον Συριζαίο Πέτρο Κωνσταντινέα. Εν συνεχεία ο Αδωνις είχε τετ α τετ με τον Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος να σημειώσω είναι υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης, πλην όμως δεν πήρε επισήμως τη στήριξη της ΝΔ. Αλλά ο Αδωνις στηρίζει Κουκοδήμο και πήγε μάλιστα και στην προεκλογική του συγκέντρωση. Πήγε τρόπος του λέγειν , αφού από την πολυκοσμία δεν μπόρεσε να πλησιάσει και κλήθηκε… περιπολικό να ανοίξει δρόμο. Τόσο κόσμο μάζεψε. Τι άλλο πρόσεξα;

***
Την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία μετά από αρκετό χρόνο βρέθηκε στο Εντευκτήριο βουλευτών συνομιλώντας με έναν συριζαίοι βουλευτή. Στην αίθουσα εκείνη την ώρα βρίσκονταν καμιά 20αριά βουλευτές της ΝΔ, ο οποίοι δεν της έδωσαν την παραμικρή σημασία. Απλώς, καθ΄οδόν προς το Εντευκτήριο η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη συνάντησε έναν δημοσιογράφο πέταξε ένα «πω, πωπωωω» και έφυγε. Πρόσεξα επίσης τον Γιώργο Φλωρίδη να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής και να πιάνει κουβέντα με δημοσιογράφο έξω από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οχι μην πάει ο νους σας σε… μεταγραφή. Απλώς ο κ. Φλωρίδης πήγε στη Βουλή, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για να πληρώσει τον… ΕΝΦΙΑ και πέρασε τυχαίως έξω από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη.

***
Τι άλλο πρόσεξα; Μα τον Νίκο Παππά που μπήκε (χωρις έλεγχο) σαν σίφουνας στη Βουλή συνοδευόμενος από τον αστυνομικό του, κρατώντας το (απαραίτητο) κινητό του ανάχείρας. Εκανε τον βιαστικό, μήπως και τον σταματούσε κανένας και τον ρωτούσε τι έγινε με τον Καλογρίτσα ή με τον Πετσίτη.

***
Τέλος, έξω από τη Βουλή, στο ύψος των καταστημάτων Attica εντόπισα την Κατερίνα Νοτοπούλου να περπατά με κατεύθυνση τη Βουλή. Δεν ξέρω εάν τελικά εισήλθε στο Κοινοβούλιο, αλλά εκείνο που πρόσεξα στο δρόμο ουδείς της έδωσε σημασία, όσο κι αν κοίταζε δεξιά και αριστερά μήπως και συναντήσει κάποιον που την αναγνώρισε.