Τουρκία: Διπλή πρόκληση στο Αιγαίο

Ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο με δύο απόπειρες παρενόχλησης του ελικοπτέρου του αρχηγού ΓΕΣ στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Αγκυρα, αφού χθες δύο φορές τουρκικά μαχητικά F-16 επιχείρησαν να παρενοχλήσουν – πετώντας πολύ κοντά – το στρατιωτικό ελικόπτερο «Χιούι» που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Τα νέα περιστατικά προκαλούν προβληματισμό στο «Πεντάγωνο», καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που οι Τούρκοι επιχειρούν να παρενοχλήσουν στο Αιγαίο ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μεταφέρει πολιτικούς ή στρατιωτικούς επισήμους. Είχε προηγηθεί στις 25 Μαρτίου η απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι. Χθες, μάλιστα, όπως σημείωναν πηγές του ΓΕΣ η δεύτερη απόπειρα παρενόχλησης ήταν ακόμη πιο σοβαρή από το περιστατικό της 25ης Μαρτίου, καθώς τα τουρκικά F-16 πέταξαν ακόμη πιο κοντά στο ελικόπτερο αλλά και σε χαμηλό ύψος. Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων είναι ότι χθες – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ – σημειώθηκαν 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά και 5 σκληρές αερομαχίες (εμπλοκές) με τα ελληνικά αεροσκάφη ετοιμότητας (readiness) που απογειώθηκαν από το Καστέλλι και τη Σούδα και έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16.

-Πώς έγιναν οι δύο απόπειρες παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ;

-Τι επιχειρεί να Αγκυρα μέσα από τέτοιου είδους προκλήσεις;

-Γιατί επικρατεί προβληματισμός στο ελληνικό Πεντάγωνο;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

Διπλή πρόκληση στο Αιγαίο

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk