Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει από την ΑΒ Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία  και με άλλους στρατηγικούς εταίρους, προκειμένου η αλυσίδα να προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές υπεύθυνες επιλογές ψαρικών.

Η επιχείρηση, έχοντας βαθιά γνώση και εμπειρία 80 χρόνων στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και του τροφίμου, αναγνώρισε πρώτη την ανάγκη να βελτιώσει την υπευθυνότητα των προμηθειών  της. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει τους προμηθευτές της να βελτιώσουν αντίστοιχα τις αλιευτικές πρακτικές τους αλλά και τη διαχείριση μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος, του WWF Ελλάς και του ΙΝΑΛΕ  βοήθησε τον στόλο γριγρί της Καβάλας να ακολουθήσει περιβαλλοντικά ορθότερες πρακτικές και σύντομα να καταθέσει για να λάβει την πιστοποίηση MSC, μέσα στους πρώτους σε όλη τη Μεσόγειο. Παράλληλα μαζί με το WWF κινητοποίησε συνεργαζόμενες φάρμες υδατοκαλλιέργειας του Νηρέα στην περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον, βάζοντας πλώρη για την πρώτη πιστοποίηση τσιπούρας και λαβρακίου στη Μεσόγειο από το πρότυπο ASC.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που αφενός στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες των παράκτιων περιοχών της χώρας, αλλά επιπλέον προστατεύουν τις θάλασσες της χώρας και εξασφαλίζουν ψάρια για τις μελλοντικές γενιές.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει επιδείξει και κατά το παρελθόν την ευαισθησία της αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρωτοβουλίες αυτές ξεκίνησαν από το 2013, όταν με πρωτοβουλία της εταιρίας  του WWF Ελλάς, του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας και της εταιρείας εμπορίας ψαριών Μανιός υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, βάσει των προτύπων της οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC, πρόγραμμα Βελτίωσης Βιωσιμότητας Στόλου.

Την ίδια χρονιά η ΑΒ και το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των προμηθειών ψαρικών της αλυσίδας, ξεκίνησαν μαζί με τη ΝΗΡΕΥΣ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που είχε ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου της ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Ναύπακτο.

Το 2015 τέθηκαν οι βάσεις του σχεδίου για την πιστοποίηση του αλιευτικού στόλου της Καβάλας που ψαρεύει γαύρο και σαρδέλα.

Παράλληλα, το 2019 το όραμα της εταιρίας να μπει η Ελλάδα στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας με αγαπημένα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, παίρνει σάρκα και οστά.

Χάρη στην πρωτοβουλία της ΑΒ , του WWF Ελλάς και της ΝΗΡΕΥΣ, σύντομα στη χώρα μας θα υπάρχουν οι πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη  στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, καθώς θα συνεισφέρει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας στρατηγικής επιλογής της ΑΒ Βασιλόπουλος, που εστιάζει στη βιωσιμότητα και την αειφορία και ακουμπά σε αυτήν ακριβώς τη δέσμευση που βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της εταιρίας για υπεύθυνες προμήθειες  της ποικιλίας των ειδών που διαθέτει στην ελληνική αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με περισσότερους από 1.700 επιλεγμένους προμηθευτές, που ανταποκρίνονται στα αυστηρά κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης που έχει εξελίξει η ΑΒ Βασιλόπουλος. Αυτά τα κριτήρια βασίζονται: στην ποιότητα, τη συνέπεια,  τις προσιτές τιμές, την υιοθέτηση ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών, τη στήριξη των τοπικών προϊόντων που παράγονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Σε αυτές τις αρχές που ακολουθεί με συνέπεια στα 80 χρόνια της διαδρομής της η ΑΒ Βασιλόπουλος και με όραμα «τη χαρά να προσφέρεις το καλύτερο» έχει επιτύχει να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με προμηθευτές και παραγωγούς και πάνω από όλα με το καταναλωτικό κοινό.