Το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν μετά τη νέα καταμέτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όποιος κι αν είναι ο νικητής. Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης φαίνεται ότι να χάνει τις δημοτικές εκλογές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

«Θα σεβαστούμε τα τελικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση, είτε είναι υπέρ μας, είτε είναι εναντίον μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ. «Στο τέλος, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θα πει πως ο τάδε ή ο δείνα υποψήφιος κέρδισε με τόσες ψήφους διαφορά, και πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, η αντιπολίτευση κέρδισε την Άγκυρα από το AKP και προηγήθηκε με μικρή διαφορά ψήφων στην Κωνσταντινούπολη.

Το κόμμα του Ερντογάν, αφού κατήγγειλε «κατάφορες παραβιάσεις», ζήτησε και πέτυχε νέα καταμέτρηση των ψήφων σε πολλές περιφέρειες των δύο πόλεων. Στην Κωνσταντινούπολη, η διαφορά μειώνεται, με την αντιπολίτευση να δηλώνει σήμερα ότι διατηρεί προβάδισμα περίπου 18.000 ψήφων μετά τη νέα καταμέτρηση περίπου του 50% των εκλογικών τμημάτων, έναντι 25.000 πριν από την καταμέτρηση.

Ο υποψήφιος του CHP στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου, κατηγορεί το AKP ότι επιδιώκει να κερδίσει χρόνο μέχρι να «βγουν οι φάκελοι», που θα δείχνουν ενδεχόμενες καταχρήσεις στον δήμο.

«Είναι κούφιες εκτιμήσεις», δήλωσε ο Τσελίκ και πρόσθεσε:  «Όλα είναι γνωστά: οι δημόσιες προσφορές, τα ποσά, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου». Ο Τσελίκ ανέφερε ότι το κόμμα του, που διαθέτει την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, δεν θα βρισκόταν σε μόνιμο μπλοκάρισμα αν η εκλογή των δημάρχων της αντιπολίτευσης είχε επιβεβαιωθεί. «Εργαστήκαμε πάντα με τους δημάρχους της αντιπολίτευσης, δεν θα υιοθετήσουμε μια στάση που θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη εκ προθέσεως», είπε.

Ο Τσελίκ έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» στις εκλογές, λέγοντας ότι το AKP και ο εταίρος του στον συνασπισμό, το υπερεθνικιστικό MHP, συγκέντρωσαν το 52% των ψήφων σε εθνική κλίμακα, ακόμη κι αν η απώλεια της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας επιβεβαιωθεί.

«Έπειτα από κάθε ψηφοφορία, ακούμε “ο Ερντογάν τελείωσε, το AKP τελείωσε”. Όμως αυτό είναι ένας ευσεβής πόθος», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ